За първи път университетът проведе общ тест по биология и химия. По четирима ще се борят за място

И чужденците ще се явяват на изпит– през юли в Италия, в Лондон през август, а на 4 септември – в Пловдив

Slide2

Телефон звъня на днешния изпит в Медицинския университет и доведе до анулиране на работата на кандидат-студента. Въпреки че не е установен опит за преписване, младежът не е спазил инструкциите и е задържал мобилното устройство в себе си, вместо да го остави на входа на изпитната зала. Неприятният момент настъпил, когато звукът на джиесема нарушил тишината в аудиторията. Още една изпитна работа е била анулирана на теста по химия и биология за прием в магистърските специалности. Тя е на кандидат, който е напуснал залата преди да са изтекли двата часа от началото на изпита, което е нарушение на регламента, уточни зам.-ректорът по учебната дейност на университета проф. Мария Куклева. 20 души не са се явили, въпреки че са платили кандидатстудентските такси.

1340 влязоха в днешната надпревара, като съотношението момичета:момчета е 70:30. 622 са посочили като първо желание медицината, 354 – стоматологията, а 364 – фармацията. Средно по четирима ще спорят за място.

За първи път тази година приемният изпит е „2 в 1“. Кандидат-студентите имаха на разположение 4 часа и половина, за да се справят със задачите по биология и химия.

Тестът по биология беше много лесен. Справих се за 20 минути, но докато изтече времето проверявах. Химията беше по–трудна, но смятам, че съм решила правилно и две задачи, похвали се кандидат-студентка.

Критериите за оценка ще бъдат изготвени и оповестени утре, когато започва проверката на писмените работи. Оценяването ще става от двама независими преподаватели, като при по-голяма разлика ще се арбитрира, уточни проф. Куклева. По двете дисциплини  кандидатите ще имат отделна оценка, която участва удвоена в балообразуването, за което са взимат също бележките от дипломата по химия и биология. Така максималният бал остава 36. Кандидати с бал под 24 няма да бъдат класирани. Приемът е по равно момчета и момичета, но ако останат вакантни места  те ще бъдат заемани от девойки.

За първи път тази година университетът въвежда изпит и за чуждестранните студенти. Той ще е също под формата на тест с въпроси по биология и химия. За 14 юли е насрочен тест в Италия, а през август ще се проведе изпит във Великобритания. Това са двете държави, откъдето има най-многобройни кандидати. Очакват се също чужденци от Шри Ланка, Япония, Китай, Австралия, Канада, САЩ, почти всички европейски държави, от Скандинавието. На 4 септември в Пловдив ще се проведе третият тест за чуждите кандидати. Те ще бъдат класирани като българските студенти. Списъците ще бъдат обявени на 13 септември, а учебната година ще се открие по-късно от обичайното досега – на 1 октомври.