Преподавателката от ОУ „Климент Охридски” в Хисар вероятно ще загуби работата си, каза началникът на РУО Иванка Киркова

Тежко дисциплинарно наказание очаква 44-годишната учителка от Хисаря, която бе засечена да отива на работа в нетрезво състояние. При проверка на полицията дрегерът е отчел 1,85 промила ниво на алкохол в кръвта. Инцидентът е станал на 11 февруари, а преподавателката е била задържана за 24 часа. Тя е учител в целодневна форма на обучение с лекторски часове по физическо възпитание в ОУ „Климент Охридски”.

Същия ден тя е била отстранена от учебни занятия от директора на училището, заради невъзможност да изпълни служебните си задължения. Заповедта обаче е била само за деня та инцидента.

“Поискани са й писмени обяснения. Провинението й е нарушаване на трудовата дисциплина и уронва престижа на училището и професията, освен че застрашава безопасното движение по пътищата”, коментира днес началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя припомни, че полицията и образователната система имат общи ангажименти и дори на 7 февруари тази година са набелязани общи мерки за отговорно поведение на пътя  около учебните заведения.

По думите на Киркова преподавателката вероятно ще загуби работата си, въпреки че до момента не е имала други провинения.

“Непрофесионално поведение. Има наказателно производство. Ако преподавателката бъде осъдена, няма да може да бъде повече учител”, бе лаконичният коментар и на министъра на образованието Красимир Вълчев, който участва днес в национална среща на общинските експерти по образование в Пловдив.