Момчета и момичета, заразени от магията на театъра, развиват сценичните си умения в школата на актрисата и преподавател Зоя Капон

DSCF0886

В залата цари истинска творческа атмосфера. Насядали край дълга правоъгълна маса, момчета и момичета оживено коментират кой как се е справил с домашното си от миналия път. Никой няма как да копира от другия обаче, тъй като задачата е била подготовка на фокус или етюд с въображаеми предмети. Оживените разговори кой как се е справил се случват на едно от поредните занимания на театрално творческо образователно ателие „Амигос”.

Развиване на въображението и театралните заложби, на умението за правилно говорене, пластика, рисуване и музика. С тази идея създава ателието актрисата и преподавател в Професионалната гимназия по сценични и екранни изкуства и в Пловдивския университет Зоя Капон. Школата събира деца и младежи от 1. до 12. клас, които съвсем не е нужно да имат изявени театрални заложби. Достатъчно е да искат да развиват техника на говора, поведение на сцената и умения за говорене и презентиране. Заниманията се провеждат всяка сряда и петък от 17 до 20 часа в сградата на Организацията на евреите „Шалом”.

„По-добре да си препишете текста, който съм ви дала на научите наизуст, вместо да го снимате с телефоните си. Така най-лесно се запомня”, съветва Зоя Капон. След това всеки поред изиграва етюда си с предварително поставена задача – разговор по телефона, фокус с карти, а едно от момичетата дори само си е написало текста на монолога, който представи с партньор на сцената.

За краткото време от старта на школата, момчетата и момичетата вече се готвят за участие на детско-юношеския фестивал за театрално, музикално и танцово изкуство „Рошавата котка”, който се организира от Ротаракт клуб Пловдив вече 15 години.

DSCF0889

Дясна ръка в заниманията с децата и младежите, избрали да осмислят времето си с театър, кукли, маски, музика, движение, сръчности и фокуси, са младите актьори и бивши ученици на Зоя Даниел Русев и Радослав Арнаудов. За следващия път момчетата дават за домашно етюди с животни и съветват младите актьори да бъдат упорити и да не се отказват лесно, защото хубавото не става лесно. С по-големите, които проявяват интерес към писането, са предвидени и упражнения за създаване на монолози и кратки сценарии.

„Различното в нашето ателие е цялостна провокация на творческата енергия на личността. Целта е да изградим една богата обща култура”, казва Зоя Капон.

Тел. за контакти: 0887 275022