11-класниците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ подреждат експозиция с плакати в Драматичния театър


Театрални спектакли вдъхновиха таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ да създадат изложба. „Пътешествие Плакат“ е мотото на експозицията, която ще се открие на 23 октомври в Драматичен театър Пловдив. На нея ще бъдат представени плакатите на 11 млади автори от специалност “Рекламна графика”. 11-класниците приели предизвикателството да създадат 23 театрални плаката по две съвременни български пиеси – „За теб“ от Яна Борисова – спектакъл на столичния Театър „Азарян“, и „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов – спектакъл на Пловдивския театър.

Главна цел на проекта е да даде възможност на учениците да разработят цялостен продукт, използвайки основните закони при визуализирането на драматургичната идея, обясняват преподавателите Костадин Отонов и Петър Чучулигов. Първият етап от реализацията на проекта включвал посещения на културни събития и специализирани лекции и едва след това младите рекламни графици започнали реална работа.

Изложбата беше представена в Димитровград като част от „Есенен салон на изкуствата, предстои да бъде презентирана в Пловдив, а на финала и във фоайето на Театър „Азарян“ като съпътстващо събитие на „ІХ-то Международно триенале на сценичния плакат”. По темата са работили и ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св.Лука“.

Експозицията е съпътстващо събитие от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и се финансира от програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура”