Галерия U P.A.R.K отваря врати за малки и големи на 9 и 16 февруари, творчески ателиета в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и АМТИИ

Вълшебните истории имат поука, която крие механизмите за решаване на житейски проблеми. На тази идея се базира проектът „Приказката в мен“, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. На 9 и 16 февруари от 15 часа в U P.A.R.K Gallery на ул. „Отец Паисий“ 24 ще се проведат творчески работилници чрез методите на психологическия театър. Входът е свободен за всички желаещи и няма ограничение за възрастта на участниците.

В работилниците са подбрани вълшебни приказки, като всяка разказва как човек преминава през различни житейски препятствия и кои са общите и индивидуалните, видими и невидими начини за тяхното преодоловяне. Те ще бъдат представяни за и с участие на публиката, като „актьорите” ще решават в каква роля и на какъв етап да се включат. Специални театрални ателиета ще се проведат и с деца и младежи от Комплекса за социални услуги “Олга Скобелева”, АМТИИ и СУ “Св.Св Кирил и Методий”, фокусирани изцяло към техните преживявания, въображение и таланти.

Проектът включва и финално представление, чието работно заглавие е „Превъртане на приказката в мен”. То ще се играе на 23 и 24 април в Център за съвременно изкуство, Баня „Старинна“, като отново входът е свободен. Спектакълът ще е по класическата приказка „Малечко Палечко” на Шарл Перо. В него се използват средствата на пост-драматичния театър и съвременни циркови елементи, които пресъздават четири различни измерения на сюжета. Герой от наши дни ще води зрителя и себе си от своя свят в приказния и обратно, докато не открие, че те са неизменно свързани.

Режисьор е Констанца Гецова, която работи с консултант за света на приказките и водещ на театралните работилници – Красимира Кирчева. Текстът е на драматурга Людмила Сланева.