Проектът за красиво и позитивно училище на фондация “Лайт Сорс” ще се реализира в ЕГ “Пловдив”, СОУ “П. Евтимий” и ОУ “Ал. Константинов”

image202

Тапети според предмета ще променят визията на класните стаи в три пловдивски училища. Проектът “Обичам моето училище” на фондация “Лайт Сорс” ще се реализира в ЕГ “Пловдив”, СОУ “П. Евтимий” и ОУ “Ал. Константинов”. Той е благотворителен. Дизайнери ще направят пълна промяна на няколко класни стаи и на коридорите със специфични тапети според това какъв предмет се преподава в тях.  Целта е създаване на красиви и позитивни училища, като се осигури комфортна и релаксираща среда.
Изследванията за влиянието на цветовете и формите в училищната среда доказват, че те могат да окажат позитивна промяна на психичното и физическото състояние на учениците. В повечето училищни сгради липсва свежестта на цветовете в природата, няма мотивиращи картини, релаксиращи рисунки по стените, позитивни изображения и фотографии. Така учениците губят естествената емоционална връзка с красотата в живота и усета към баланс между форма и цвят, обясняват мотивите за проекта си от фондацията. Първото училище, в което той се реализира, е Софийска математическа гимназия.

Ваканцията ще е времето, в което ще бъдат преобразени трите пловдивски училища. За всяко от тях е създаден индивидуален визуален на проект с доброволното участие на ученици, учители и родители. Фото тапетите могат да са образователни табла, вдъхновяващи мисли на известни хора, позитивни снимки от природата, здравословен начин на живот, част от учебния материал за по-лесно запомняне – граматиката на чуждия език, тригометричната таблица, слънчевата система, природните цикли.

image205