След пет световни награди през тази година, Борис Дюлгеров от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян” се готви за концерт в Залцбург в края на август

 

„Музиката няма националност и не може да бъде сложена в рамка. Съвсем не се притеснявам, че не уча в музикално училище, защото вярвам, че имам талант и съм достатъчно упорит, когато искам да сбъдна мечтите си“, казва Борис Дюлгеров. Въпреки че е едва на 9, той има планове за себе си, след като само през тази година успя да завоюва пет световни награди.

След впечатляващите му успехи в Лондон, Белград, Женева и Залцбург, преди дни на “Gоlden classical music awards“ – Ню Йорк, Борис Дюлгеров спечели първо място в категория пиано до 8-годишна възраст и специална покана от журито за участие в концерта на лауреатите през март 2021 година в „Карнеги хол“ в Манхатън. Третокласникът от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ бе единствен български участник в изключително престижната надпревера, в която журито се състои от световноизвестни пианисти и преподаватели от консерватории в цял свят. Пандемията наложи тазгодишното издание да се проведе онлайн.

В момента Борис се готви за Залцбург, след като в края на юли спечели първа награда на Международния конкурс за пианисти “Grand prize virtuoso“ в категория до 8 години. Блестящото представяне му донесе и специалната покана на международното жури за участие на Концерта на лауреатите на 30 август вън Wiener sall  в MOZARTEUM в Австрия.

Чакаме последно потвърждение от организаторите, вероятно ще трябва да си направим PCR тестове преди пътуването, уточняват родителите на Борис, които сами финансират всяка негова изява и задгранично участие. Майката е стоматолог, а бащата – ветеринарен лекар, които обаче нито за миг не се поколебали да купят пиано на сина си, след като той сам изявил желание да свири, когато бил 5-годишен. Записват го на частни уроци в читалище „Цар Борис III и царица Йоанна 1931“ при Росица Грозданова. Оттогава всеки ден и с огромно желание отделя време както за музикалните си упражненията, така и за каране на колело. А сега през ваканция ходи и на риболов.

Това лято отправя пред Борис още едно предизвикателство. Рекламни експерти на известна марка мляко забелязват таланта му и го канят да се снима в телевизионна реклама на „Верея“. Идеята е да представят историите на трима успешни българи, които са реализирали мечтите си. Впечатлени от успехите на талантливия пловдивчанин, от компанията решават да поканят именно него, за да сподели пред камера какво е да си под светлината на прожекторите и пред хилядна публика в най-престижните концертни зали. Когато нямаш даже 10 години. Борис изобщо не се колебал и каза „да“, още повече, че обичал да похапва кисело мляко, каквото трябвало да прави и на рекламния клип.

Въпреки че вече се е докоснал до блясъка на славата, това съвсем не го е главозамаяло. За себе си казва, че е най-обикновено момче, което обича да играе с приятели, да чете приключенски романи и енциклопедии. Разчита на добрата си памет, затова не свири повече от два часа на ден. И още е в колебание какъв иска да се види в бъдеще – пианист, комозитор, лекар или пък архитект.