Таланти от школата по дизайн при Общинския детски комплекс изработиха тоалети за 150 кукли, с които ще зарадват малките пациенти от детските отделения и клиники в града. Изложбата на фееричните модели беше открита днес в Дома на културата от директорa на ЦПЛР-ОДК Пловдив Озден Мурадова.

Проектът „Кукли“ стартира по идея на преподавателя по дизайн Мария Катилева, която ръководи проектирането и изработването на облеклата за куклите манекени.

Петнадесет деца в продължение на три месеца създадат фееричните тоалети за барбитата, дарени от пловдивчани. Школата по фотография е направила професионална фотосесия на куклите модели като техните снимки също ще бъдат дарени на болниците, за да красят техните помещения.

На благотворителната акция присъстваха представители на две здравни заведения. „Прекрасно е, че възпитавате в децата не само отношение към красивото, но и съпричастност към болката на другите, а фактът, че дарението е направено от деца за деца, придобива огромна стойност“, заяви при откриването заместник-директорът на общинската болница „Св. Мина“ д-р Емил Караиванов.

„Толкова светлина и красота са създали децата на ОДК и със сигурност ще зарадват нашите малки пациенти, за които всяка положителна емоция е най-прекият път към успешното лечение“, заяви Цветелина Пройчева, психолог в клиниката по детска онкохематология.

11-годишната Симона Луканова разказа, че се включва в проекта, защото обича да рисува и иска да стане дизайнер, за да помага на хората да бъдат по-красиви и добри. Освен че е запалена по рисуването, тя обича и фотографията.

„Участието ми в проекта е свързано с моя лична цел – да помагам на децата в неравностойно положение. Понякога те се тъжни и самотни и ми се струва, че имат нужда от приятели, а куклите могат да бъдат такива“, обясни 18-годишната Мария Карастоянова.

„Община Пловдив ще продължи да подкрепя ОДК, защото в него работят много добри професионалисти с любов към децата. Все по-активно интегрираме комплекса към общинските образователни програми, за да подпомогнем неговото развитие и разширяване на дейностите“, заяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

В момента в школите на комплекса се обучават безплатно над 2 500 деца от предучилищна до гимназиална възраст в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и „Спорт“.

ОДК обяви поредният нов проект – конкурс за литературна творба, условията за който ще бъдат обявени до седмица.

На 1 юни от 17.00 часа на футболното игрище на Младежки център – Пловдив, на Гребна база, деца от школата по футбол към Общински детски комплекс ще се срещнат с футболисти от представителните отбори на ПФК „Локомотив“ и ПФК „Ботев“. Футболисти от двата клуба  ще покажат тренировъчни техники на децата и заедно ще проведат тренировка. Мотото на инициативата е „Локомотив и Ботев, ЗАЕДНО за децата на Пловдив“.