Младежкият камерен оркестър “Франк Мартен Плейърс” дебютира в „Тракарт”, готви се за Швейцария

Главният художествен ръководител на оркестъра  Пламен Проданов и младите таланти миг преди началото  концерта
Главният художествен ръководител на оркестъра Пламен Проданов и младите таланти миг преди началото концерта

Несвирени досега у нас творби прозвучаха в изпълнение на новосформирания младежки камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” на дебяютния концерт на формацията в културен център „Тракарт” днес. Младите таланти от Националното музикално училище „Добрин Петков” впечатлиха публиката с интригуваща и разнообразна програма от произведения от Ренесанса до ХХ век, както и популярни коледни мелодии. Акцент в концерта бяха изпълненията на творбите от музикалното наследство на композитора, чието име оркестърът носи, които прозвучаха за първи път на българска сцена.

Оркестърът събира едни от най-изявените на таланти на Музикалното училище под тепетата, а художествен ръководител е Пламен Проданов. Той бе създаден през  септември тази година като международен българо-швейцарски проект на името на големия швейцарски композитор на ХХ век Франк Мартен.  Идеята за младежката формация е на именитата пианистка с международна кариера – пловдивчанката проф.Галина Врачева, и дъщерята на композитора Франк Мартен Ариан-Терез Мартен. Двете влязоха в ролята на жури и отсяха кандидатите да влязат в състава на елитния оркестър, който ще концертира в цял свят.  Начело на мащабния международен проект стои съпругата на композитора – Мария Мартен, която е почетен президент и дарител на името на ансамбъла, както и проф. Врачева – Президент на Управителния съвет и художествен съветник.

„При нас се иска много свирене и нестандартно мислене. Целта е да се популяризира музиката на Франк Мартен, която не е много известна и достъпна. Успоредно с това ще се изпълняваме и съвременни произведения от световната музикална култура. В края на август децата ще работят с големи диригенти и оркестранти в Швейцария”, каза художественият ръководител на оркестъра Пламен Проданов.

За мен е удоволствие да свиря в оркестър „Франк Мартен Плейърс”. Това дава прекрасна възможност за добиване на опит в оркестровото свирене,  запознанства с изключителни професионалисти. Ще се радвам ако след време оркестърът ни се нареди сред най-престижните европейски младежки формации”, казва10-класничката Радостина Стоянова – концертмайстор на „Франк Мартен плейърс”.

На всяка репетиция научавам по нещо ново и утвърждавам натрупаните знания. Трудно е, но проектът си заслужава”, споделя 9-класничката Калина Иванова – виола.

 

DSCF3884DSCF3881DSCF3877IMG_2433 (1)