Половината от занятията ще се провеждат онлайн, останалите – присъствено, стана ясно днес при официалния старт на новата академична година

Всички 430 първокурсници редовно обучение на Университета по хранителни технологии получиха таблети за електронно обучение. Устройства са предвидени и за останалите 200 първокурсници задочници.

“2020 е година с най-много предизвикателства. Част от лекционните курсове ще са провеждат електронно, а упражненията – присъствено, в подходящо за студентите време. Всеки първокурсник получава персонален таблет за ползване през целия период на обучение. Моето послание е да предадем най-важния урок на нашите студенти – този по житейска и професионална почтеност. Може да не сме създали брандове като Nestle и Coca-Cola, но ще се радвам нашите студенти един ден да управляват такива компании”, обяви при днешния старт на новата академична година ректорът проф. Пламен Моллов.

Така за първи и втори курс лекциите ще започнат присъствено, а за трети и четвърти курс – по преценка на специалните катедри и на преподавателите.

В четирите големи аули и в двора на УХТ е изграден нов Wi-Fi, който работи с професионални устройства за достъп. Те, освен че гарантират по-висока скорост и по-добро качество на услугата, позволяват и на повече потребители в един и същи момент да ползват интернет – на практика могат да се закачат повече от 1000 души едновременно.

Ректорът връчи лично студентските книжки на отличниците. Благодарствени грамоти получиха рекламните лица в кандидатстудентска кампания 2020 – Ванеса Николова и инж. Георги Георгиев, и платена такса за обучението в желана от тях магистърска програма. Четвъртокурсничката Константина Чешмеджиева от специалност „Биотехнологии“ получи награда за най-добра научно-изследователска разработка.

Благодарение на модернизациите университетът може свободно да ползва всички облачни услуги на Google. Една от тях е системата за видеоконферентни разговори на – Hangouts. Тя доближава най-много обучението до работата в реална среда – студентите са пред компютрите или таблетите вкъщи, но имат възможността да задават въпроси и да получават отговори от преподавателя, който е в аудиторията, както и да участват в провеждането на дискусии в рамките на часовете. УХТ продължава да поддържа и да развива собствен сървър за онлайн учение на базата на свободната платформа за видеоконферентни връзки – meet.jit.si.

Гост на празника по откриването на учебната година бе вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която заяви, че висшето училище обучава кадри в сектора „Туризъм“, осигуряващ 12% от БВП на държавата.

„Благодарна съм на университета за активната дейност по съвместния ни проект за създаване на традиционно национално меню “Вкусът на България”. Ще бъде подготвена селекция от български храни и напитки, което ще бъде въведено в хотелите и ресторантите по нашите курорти”, каза Николова.

Над 10 традиционни ястия, прославили българската кухня, влизат в националното туристическо меню. Сред тях са разядка от лютеница, еленски бут, туршия, домашен хляб със самардала, рибена чорба по свищовски, пиле лютика. В списъка народните кулинарни шедьоври влизат също ишмер от Странджа, който се приготвя от овче мляко, станимашки сарми, свиленградско малеби.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев посочи в словото си, че очаква  завършилите инженери да поемат по пътя на предприемачите, които са само 6% от всички висшисти у нас.

Във връзка с партньорството на УХТ с Международната организация по лозата и виното предстои разкриването на нова магистърска програма за подготовка на кадри по световни стандарти.

Новата придобивка за младежите от УХТ са двете студентски споделени пространства,  разположени в блоковете 1 и 2, които официално бяха открити днес. Интегрирането на такива места в учебните кампуси ще активира ще създаде условия за допълнителен контакт с колеги, със студенти от други висши училища, с преподаватели и представители на бизнеса. Ръководството на университета се обърнало към различни бизнес организации  и предложило партньорство чрез участие със спонсорски пакети. Те представляват възможност за сътрудничество между университета и бизнеса чрез включване в кампании за социална отговорност, съвместни събития, инвестиции за разпознаваемост на бранда и сътрудничество с цел кариерна реализация на студентите.