Преподавателят по английски език Мария Згурова игра благотворително по повод 173 години от създаване на училището

Пейка с формата на разтворена книга ще бъде закупена с част от сумата, спечелена от преподавателя по английски език в ОУ „Княз Александър I“ Мария Згурова, която игра благотворително в телевизионното предаване “Стани богат”. На нея ще бъдат изписани важни факти и дати, свързани с патрона на училището – първия български монарх след Освобождението. С останалата част от средствата ще бъде учредена стипендия за изявени ученици – с отличен успех, без отсъствия и активна извънучилищна дейност, за да се подкрепи участието им във форуми, състезания и олимпиади.

„Никога не съм си представяла, че ще участвам в предаването, макар че го гледам редовно, но ето че се оказах сред играчите и успях да спечеля прилична сума“, доволна е Згурова.

Идеята е на директора Иванка Василева по повод 173 години от създаване на училището. И тъй според регламента на играта нямало как да участват заедно ученик с учител, каквото било намерението й, тя отправила призив към колегите си да се включат и да играят в полза на децата. Мария първа откликнала, кандидатствала в страницата на предаването, попълнила огромен въпросник и мотивационно видео защо искам да участвам. Това се случило през лятото, а записът направили на 10 септември, за да може да се излъчи около датата на патронния празник – 20 октомври. В залата присъствали много учители и ученици, както и директорът Василева, за да окаже подкрепа при избора на жокер “помощ от публиката”.

Згурова показа много добри познания през цялата игра, но несигурността й какъв е преводът на арабската дума “везир” я накара да прекрати участието си на 10. въпрос и да вземе чек със сумата от 5000 лева. След приключването на официалната игра водещият Михаил Билалов я призова да маркира един от отговорите, тя заложи на “слуга на султана”, но всъщност преводът на думата “везир” се оказа “носещ тежест”.

„Ефектът от участието ми е огромен. Не само заради спечелените пари, с които ще реализираме доста от идеите си в подкрепа на децата, но и защото това е начин да ги мотивираме да бъдат взискателни към себе си и знаещи, да ги убедим, че то ни прави силни и успешни. Страшно много ми се радваха след излъчване на епизода, а от един седмокласник дори получих критика: „Госпожо, как не знаете за Вацлав Хавел!?“ Имаме невероятно умни деца и трябва да ги толерираме“, категорична е Згурова. Третокласници, на които дори не преподава, също я спирали по стълбите на училищното фоайе с въпрос: „Вие не сте ли онази госпожа от телевизията“.