„98% от учениците на МГ бяха на линия от първи до последен час и споделиха, че никога не е било толкова тихо по време на урок”, казва директорът Веселина Карапеева

„Възхитен съм от отприщената енергия и готовността на колегите, в момента пишем нова глава в историята на образованието”, коментира директорът на ОУ „Алеко Константинов” Красимир Ангелов

С 297 класни стаи стартира първият виртуален учебен ден в ОУ „Яне Сандански”. 764 са били активните потребители. Общият брой на учениците в училището е 704, като малцина не са се присъединили към онлайн обучението – децата със СОП и ученици по съображения на родителите, с които ще се работи чрез изпращане на индивидуални задания и обучителни материали по електронна поща.

„Проведени са дори часовете по музика и физическо възпитание в прогимназията. Колегите по музика са дали теоретичен материал и линкове за слушане на произведения, като от децата се изисква да посочат епоха, композитор и т.н. Учителите по физическо изпращат видеа и поставят задание да се разкаже историята и развитието на даден вид спорт, какви качества развива, изявени състезатели и т.н. На децата от начален етап пък е поставена задача да попитат баба и дядо за игра от тяхното детство, чиито правила след това да опишат”, обясни директорът Маргарита Бозова.

Училището използва приложението Hangouts Meets, което позволява и видеовръзка. Учениците проявили невероятна активност още в първия ден, с изненада констатирали преподавателите, всеки от които разполага с индивидуално устройство у дома. От петък до неделя вечерта те разработвали учебни материали, които са качени в облака и правили проби, за да сведат до минимум техническите гафове днес. Приоритетно ще се работи със седмокласниците по български език и математика.

„През трите дни след обявяване на извънредното положение, ние експериментирахме, тествахме, за да сме максимално полезни днес”, каза директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева. 98 % от учениците са се включили в онлайн обучението. По думите й, учениците са толкова напреднали, че сами започнали да споделят начини за комуникация и разпределение на ресурсите. Проблемите, които са сигнализирани, ще бъдат отстранени в най-кратки срокове.

Видеоконферентните разговори се осъществяват чрез приложението Google meet, което изисква учителят да има регистрация в Google. То дава кодове на учениците, чрез които те влизат в разговор. В него могат да участват всички и в реално време да се включат 250 ученици. Отделно около 1000 още могат да слушат, могат да се споделят екрани.

„Госпожата решаваше задачите и правеше чертежи и те много ясно се виждаха на екрана, темата на урока беше “Окръжност”, сподели 8-класничка от гимназията и тутакси започна да решава домашната, която трябва да изпрати до довечера във виртуалната класна стая.

„Децата споделят, че никога в часовете не е имало такава дисциплина и не е било толкова тихо. Колегите разказаха, че дори вдигали ръка, за да зададат въпрос”, добави Карапеева.

„Възхитен съм от отприщената енергия и готовността на колегията да изпълни мисията си докрай – професионално, отговорно и смислено. Това определено ме вдъхновява и се старая да го предам на хората, с които работя и общувам. Навярно осъзнавате, че освен всичко друго, в момента пишем нова глава в историята на образованието”, е емоционалният коментар на директора на ОУ „Алеко Константинов” Красимир Ангелов.