Инвестициите в учебно-опитната база край Брестник са 400 000 лева, още 1 милион идва по проекти. Винарската изба е на второ място в Европа по събрана сортова колекция

Колекционерски бутилки за по 150 евро отлежават в изба на 13 метра под земята. Стари каци, дамаджани и бурета впечатляват чужденците, посетили музея на виното

DSCF0401

200 нови сорта се отглеждат на 450 декара в учебно-опитната база край Брестник на Аграрния университет, където днес бяха зарязани лозята. Стотици гости, сред които дипломати, политици, бизнесмени,  представители на градската управа, хора на науката и ректори на висши училища от цялата страна щракнаха лозарските ножици за берекет и си отнесоха лозова пръчка. След водосвета ректорът на университета проф. Христина Янчева поля с вино насажденията от първия ред на лозето с каберне совиньон. За градуса на настроението си погрижиха музикантите и танцьорите от академичния ансамбъл „Тракийска младост”.

„Щом Трифон Зарезан е снежен, ще има берекет, разтълкува  символиката при -10 градуса Ламбрин Топузлиев – ръководител на експерименталната винарска изба към учебно-опитната база на университета.

През последната година вузът е инвестирал 400 000 лева в базата, а по проекти е дошъл още 1 милион, каза деканът на Лозаро-градинаския факултет  доц. Красимир Михов. Всички сортове общо са 400, като най-актуални се очертават сира и гренаш. Маркетинговите проучвания показвали, че те се предпочитат от хората между 20 и 40 години.

DSCF0404

Свидетели на традицията за Трифон Зарезан станаха и монголски студенти, които се обучават във вуза по междуправителствена спогодба. Те изгледаха с любопитство церемонията и признаха, че за първи път присъстват на подобно събитие, но това не им попречи да кажат „Наздраве” с червен еликсир. Батделгер обясни, че техните ритуали са свързани с будистките традиции, а Онон, Лхагва и Бадмаараг добавиха, че в родината им се отглеждат основно зеленчукови култури.

По хибриди винарската изба на Аграрния е на второ място в Европа по събрана сортова колекция. Което я прави уникална за България. Десертното грозде от опитното поле се продава за консумация, а винено се преработва във винарската изба по биологични методи. В момента има 60 сорта вина от 60 различни сорта.

На празника вузът почерпи с вино, направено от 60 различни сорта грозде. И от 3-4 чепки можем да направим вино, обясни Ламбрин Топузлиев.  И отведе отбрани гости на 13 метра под земята, където ферментира бялото.  Каквото се произведе експериментално обаче, не може да се намери в магазина, а отива  за представителните нужди на висшето училище. Тъй като целта е една – получаване на по-добро вино.

DSCF0391

Истинският магнит за чужденците, които избират избата за винарски тур, е музеят. В него могат да се видят не само любопитни документи от построяването на учебно-опитната изба през 1970 година и стари учебници по лозарство, но също стари съдове и бъчви. Сред реликвите от миналото са уредите, с които някога са се засаждали лозички, стари каци, дамаджани и медни фунии, гроздомелачка, бурета. Автентичната обстановка допадала на чуждестранните гости, които признавали, че трудно могат да се впечатлят от неръждавейките.

„В момента се прави експеримент с уникалния за България сорт мавруд. Целта е да се установи как подложката влияе на качеството на виното. Резултатите ще бъдат потвърждавани два-три години. Предстои до няколко месеца да се събере комисия, която да направи сляпа дегустация на всички проби, за да се установи коя подложка какво въздействие е оказала. Сортът генно има възможност да увеличи захарите си, когато се постави под определени условия”, обясни Топузлиев.

DSCF0397

Най-атрактивното място категорично се намира на 13 метра под земята, където отлежават вина от най-добрите реколти. В специалните клетки са подредени 2286 бутилки от каберне, 1800 – от совиньон блан, 50 – от мерло. Най-старото вино е от 1967 година.  Всяка една бутилка има своята история, която е описана в специален дневник. Там може да се прочете кой е правил еликсира и дори от кой ред е брано гроздето за него.Това я прави ценна и скъпа, търсена основно от колекционери. Продава се със сертификат. Сомелиери не се колебаят да дадат 150 евро, каквато е цената за бутилка.

DSCF0396

DSCF0395