Ученици и учители от СУ „Цар Симеон Велики“ подкрепиха каузата за набиране на средства за летен лагер

Петокласници четоха стихове на децата от начален етап по повод Световния ден на поезията

Изпъстрено с разноцветни чорапи се оказа централното фоайе на СУ „Цар Симеон Велики“ в голямото междучасие днес, когато ученици и учители се събраха заедно, за да участват в шареното предизвикателство в подкрепа на деца със синдром на Даун. По идея на логопеда Магдалена Тодорова всички преподаватели си поръчали чорапи с кауза от сайта на фондация „Живот със синдром на Даун“, за да бъдат събрани средства за летен лагер на деца с тази диагноза и техните родители. Целта на лагерите е семействата да се опознаят, да обменят опит и да забравят за кратко натовареното ежедневие, изпълнено с терапии и специалисти.

Днес, когато се отбелязва Международният ден на хората с тази генетична аномалия, всички подкрепили идеята дойдоха обути в закупените от тях пъстри чорапи. Децата събуха маратонките и обувките, а учителите надянаха чорапите на ръцете си, за да демонстрират заедно съпричастност към „слънчевите“ деца. Това направиха ученици от различни паралелки, изготвяйки постери по темата.

„Българският език“, стихове на Яворов и Дебелянов огласиха училищната сграда в междучасията по повод Световния ден на поезията, който също се чества днес. Водени от идеята да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд,  учителите по литература организираха поетични четения. Петокласници гостуваха на паралелките от начален етап, като сами бяха подбрали стихотворенията, които да прочетат.

„Спрях се на „Майка ми“ на Иван Вазов, защото е много емоционално, по този начин казвам и на моята майка, че я обичам“, сподели Мартина от 5 а клас. Николета от 5 б клас също заложи на Патриарха на българската литература, но бе предпочела „Отечество любезно“, тъй като описвало колко е красива родината ни. В отговор на поздрава второкласници рецитираха „Аз съм българче“.