Ученици, учители и професионалисти ще дебатират ежемесечно по глобални теми като мир, геополитика и демокрация

Проект за създаване на подкаст донесе на СУ „Любен Каравелов“ приза “Глобално училище“ в седмия конкурс на Българската платформа за международно развитие за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование.

Другите две отличени учебни заведения са ПГКМКС “Акад. Благовест Сендов“ – Варна, и ПГ “Иван С. Аксаков” в Пазарджик.

„За първа година предстои да реализираме проекта, като ще правим ежемесечен подкаст с ученици, учители и професионалисти по глобални теми като мир, геополитика и демокрация“, обясни авторът на идеята и преподавател по математика Георги Стоев, който е работил заедно с колегата си по история Антон Димитров. Двамата ще бъдат на церемонията по награждаването в рамките на десетата Национална конференция за глобално образование на 10 и 11 септември в София.

Отличените учебни заведения са избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на МОН и работната група по глобално образование в рамките на БПМР.

Сред идеите на наградените училища се открояват инициативи за сътрудничество между ученици и учители по темата за бежанците, организиране и провеждане на училищна “Седмица на толерантността и мира“, фестивал “Глобалното образование за намаляване промените на климата”, идеи за запознаване с понятията “глобално затопляне”, “въглероден отпечатък”, “съзнателно потребление”, “загуба на морско биоразнообразие”, “устойчиво развитие” и др., борбата с фалшивите новини, както и създаването на училищен подкаст.

За трета поредна година се проведе и конкурсът “Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза “Глобално училище“ от предходни издания на състезанието. Победителите са: ЧСУ “Увекинд” в София, Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София и СУ “Св. Паисий Хилендарски”, гр. Златица.