Инициатори на масовото боядисване бяха учителите и учениците от групите по религия в СУ „Св.Константин-Кирил Философ“

„Отче наш, който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята”, изрекоха днес в един глас близо сто деца от петте групи по православие в начален етап на СУ „Св. Константин Кирил Философ“. Господнята молитва прозвуча на Велики четвъртък преди малчуганите да запретнат ръкави и да се включат в масовото боядисване на яйца. След двегодишно прекъсване заради пандемията учителите решили да възобновят традицията да съберат заедно децата.

Първото яйце е червено, защото е като кръвта на Исус Христос, когато е бил разпънат на кръста, обясни Наско Йосифов от 2 а клас. И разказа легендата за Мария Магдалена, която отишла при император Тиберий и му поднесла яйце с думите: “Христос воскресе!“ Императорът й отвърнал, че няма как мъртъв човек отново да е жив, все едно яйцето в ръката й да стане червено. И то мигом почервеняло, разказа Наско.

Преподавателят по религия и класен на 2 а Красимира Брайкова сложи кръстен знак на челата на всички свои ученици с пожелание да бъдат здрави. Класната на 3 б Десислава Кръстева призова децата да дарят едно от боядисаните в червено яйца за благотворителност. С П.пълните кошници ще бъдат зарадвани  обитателите от Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики“ и децата от центровете за настаняване от семеен тип.

„След продължителното онлайн обучение децата имат огромна нужда са бъдат заедно. Целта на часовете по православие не е да ги направи дълбоко религиозни, а душите им да се докоснат до християнските добродетели. Това се отразява и на ежедневните отношения помежду им“, категорична е Брайкова.