Рекорден брой желаещи за СУ „П. Хилендарски” – 15, 11 се борят за Хуманитарната гимназия. Кандидат е посочил, че се състезава за 19 училища

48 от допуснати 51 кандидати се явиха днес на писмения изпит, който е първи кръг от конкурса за директори на 31 училища от Пловдив и областта. В рекорден брой учебни заведения предстои смяна на ръководствата, след като 14 школски шефове бяха пенсионирани. С нови директори ще бъдат и училищата, в които има временно изпълняващ длъжността. Само един не е събрал минимума от 25 точки, за да продължи нататък в състезанието. Една писмена работа е била анулирана, тъй като е имало съмнение за поставен знак.

Тестът се проведе в сградата на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия при спазване на всички противоепидемични мерки. Кандидатите влязоха в изпитната зала с маски и след дезинфекция на ръцете. Председателят на комисията – главен експерт в дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН – Моника Златкова, даде възможност на всеки да избере дали да свали личното предпазно средство или да остане така през 90-те минути, докато продължава писменият изпит.

Допуснатите по документи трябваше да се справят с 50 въпроса,  свързани със законовата и нормативна уредба, а така също Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

На излизане кандидатите споделиха, че тестът не бил никак лек. Те са очаквали повече казуси, свързани с онлайн обучението от разстояние, но вместо това са преобладавали въпроси за приобщаващото образование и учебните планове. Трябва да се познава нормативната база, но в някои въпроси е излишно задълбаването в детайли, коментираха директори – например дали даден въпрос е уреден в решение или в постановление на Министерски съвет.

„Беше трудно, но се надявам да съм се справил и да бъда допуснат до интервю”, сподели на излизане Костадин Петлешков. Той е преподавател по математика и се състезава за ОУ „Драган Манчов”. На въпрос само на едно училище ли залага, младият педагог отговори, че обратното би било несериозно.

За същото училище кандидатства и Десислава Стаменова, която в момента е начален учител там.

За шест училища ще се бори настоящият директор на СУ „Найден Геров” – Емил Начев. Той се състезава за Хуманитарната гимназия, СУ „Пейо Яворов”, СУ „П. Хилендарски”, СУ „Димитър Матевски”, ОУ „Драган Манчов” и ОУ „Стоян Михайловски”.

Седем са кандидатите да оглавят едно от най-желаните училища – Националната търговска гимназия. Говори се, че с най-големи шансове е зам.-директорът по учебната дейност Мариана Филипова, която е изкарала и изключително висок резултат на теста. В продължение на четири години тя бе дясна ръка на директора Славейка Иванова, която се пенсионира. Филипова е преподавател по информационни технологии в гимназията от 1994 година.

Преподавателят по история – Михаил Крантов, който дълги години преподаваше в ОУ „Пенчо Славейков”, също се кандидатира за поста. Неговият съименник Михаил Казанджиев, който в момента временно е начело на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил, ще се бори и за Търговската гимназия. В битката влиза и Георги Джумайов – преподавател по английски език в ЕГ „Пловдив“.  Говори се, че той ще се състезава за ръководния пост и на Хуманитарната гимназия. За Търговската се кандидатира също Татяна Димитрова-Славова – зам.-директор на ОУ „Гео Милев“ в Белозем.

Зам.-директорът по учебната дейност на СУ „Пейо Яворов“ Мирена Попова се състезава за шефския стол на училището. Дългогодишният директор Сашка Кръстева се пенсионира.

В директорската надпревара влизат експертът по физическо възпитание в Регионалното управление на образованието Любен Жилков, който има ръководен опит от Спортното училище, както и бившият експерт по приобщаващо образование и настоящ зам.-директор на Математическата гимназия Ирена Душкова.

За ръководния пост на СУ „Димитър Матевски“ ще се конкурират Мариана Златанска, която е временно изпълняващ длъжността, и преподавателят по история от училището Елена Бижева.

Най-много са  кандидатите за СУ „П. Хилендарски” – 15, 11 се борят за Хуманитарната гимназия.

Действащи директори също се включват в състезанието. Освен Емил Начев и Михаил Кананджиев, в надпреварата влизат Ваня Крайчева – директор на ОУ „Христо Ботев“ в Брестовица, Пенчо Токучев – директор на СУ „Христо Ботев“ – село Баните.

На предишните конкурси не бе избран директор на ОУ „Стоян Михайловски“, където Тинка Балабанова е временно изпълняващ. Тогава тя не успя да спечели и да стане титуляр, но сега се кандидатира отново. По информация на “Уча в Пловдив” резултатът й е от теста е близък до максималния.

Участие в надпреварата са заявили зам.-директорът на ОУ „Васил Петлешков“  – Петя Кирова, зам.-директорът на Ресурсния център – Златина Стаматова, преподавателят по химия Мария Баракова, началният учител от ОУ „Алеко Константинов“ Марияна Найденова, преподавателят по физика, математика и информатика от СУ „Климент Охридски“ – Детелина Милкотева, началният педагог от ОУ „Екзарх Антим I“ – Зорница Пранджева.

Кандидат е посочил, че се състезава за 19 училища. Същевременно има три училища в областта, за които не се явил никой.

От днес следобед, по график, започват интервютата с комисията. В нея участват представители на МОН, РУО и съответната община, както и на Обществения съвет на училището, за което е обявен конкурс.