Учениците от Френската гимназия организират благотворително четене, за да съберат средства за обновяването на библиотеката

Фестивалът „Младият Пловдив чете“ започва с кауза на ученици от Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, амбицирани да обновят училищната си библиотека. Благотворителното четене ще се състои на 19 февруари от 19 часа във Vintage house в Дома на културата членовете на клуб “В света на книгите” и Ученическия съвет към гимназията ще четат любими текстове с цел да съберат средства за модернизиране на библиотеката, в която посрещат своите литературни госни. Всеки може да подкрепи каузата, като остави средства в кутията за дарения. В същия ден, но от 13 часа, в училището ще гостува Росен Карамфилов.

Инициативата „Младият Пловдив чете“ на издателство „Жанет 45“ започва месецa, която се провежда за 18-ти път, започва през февруари. Идеята е насърчаване на четенето и среща на деца и младежи с известни български писатели.

Прояви през февруари:

20.02.2020, 13 часа

Лекция, посветена на работещите инструменти за развитие на читателската интелигентност у децата. Лекторът Валентина Стоева е с дългогодишен опит в насърчаване на детското четене и докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Място: Народна библиотека “Иван Вазов”, конферентна зала

21.02.2020, 15 часа

Среща с настоящи и нови доброволци към „Пловдив чете“ на 21.02.2020 от 15 до 17 ч. в Център за творческо обучение, Дом на културата “Борис Христов” (етаж 1).

25.02.2020, 11 часа

Разговор с Мартин Касабов – автор на дебютния сборник с разкази „Когато великани ходеха по Земята“, в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

Тема: „За удоволствието от писането и/или четенето на разкази“

По идея на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде издаден сборник със статии “Хуманитарният дух”. Отпечатването на сборника за ролята на хуманитарното образование се реализира в партньорство с издателство „Жанет 45“ и цели да събере различни гледни точки, да търси дискусия и съмишленици.

И тази пролет в рамките на „Младият Пловдив чете“ ще се проведат работилници за писане на проза и поезия.

Събитията могат да се проследяват в страницата http://plovdivchete.com. При заявен интерес от страна на образователна институция или неформална група, прояви се реализират в подходящо време. Фестивалната програма на “Пловдив чете” приема и разглежда предложения за провеждането на събития през юни – четения, представяния на книги, дискусии, изложби и други литературни събития. Поканата е отворена до 22 февруари.