Ученици от 10 до 12 клас на Руската гимназия надграждаха езиковите си умения в “Институт Пушкин” и Московски градски педагогически университет. 20-те гимназисти, водени от преподавателите Бранимир Филипов и Ирина Тончева, изкараха десет дни езикова практика в руската столица преди да започнат новата учебна година. С Института по руски ЕГ „Иван Вазов” поддържа отношения от десетилетия – ежегодно около 60 ученици придобиват международен езиков сертификат, тъй като училището е изпитен център вече 20 години. От три години е сътрудничеството с университета, след като пловдивски ученици взимат участие в организирания от него Младежки фестивал за социална реклама и олимпиада по руски език.

„Решихме, че базата на университета е подходящо място за езикова практика и в рамките на десет дни бе организиран курс по комуникативен руски. Поставихме предварително изискване учениците да общуват с носители на езика, защото аудиторната работа не позволява в такава степен развиване на уменията за общуване. Преподавателят Марина Розина приложи изключително интересни интерактивни методи, които направиха обучението приятно и полезно”, разказа Бранимир Филипов. Учениците гледали кратки видеа с различни сюжети, след което трябвало да коментират, да създават нови ситуации, да продължават историята, както и да разказват за впечатленията си от екскурзионната програма в Москва.

Логично, през първия ден пловдивските гимназисти претърпели езиков шок, но бързо се съвзели и в следващите дори започнали да отговарят на Филипов на руски. Което го изненадало приятно. За повечето от тях езиковата практика била стъпка към придобиване на езиков сертификат, а устната комуникация притеснявала най-много тези, които искат да се справят успешно и да вземат по-високо ниво.

След задължителната обучителна част, ученици и учители така организирали времето, че да могат да посетят най-големите забележителности на Москва. Да се разходят по Червения площад и да влязат в Кремъл. Като музеен комплекс Кремъл включва Кремълската оръжейна – бивш царски арсенал, построен през XVI в., три катедрали, две църкви и камбанарията на Иван Велики,  която предлага изумителна панорамна гледка. Момчетата и момичетата се докоснали до шедьоврите на руското изобразително изкуство от 19 и 20 век в Третяковската галерия. В Пушкинския музей пък разгледали експозиции на древноегипетката, старогръцка и римска култура, скулптура и живопис от Средновековието и Ренесанса, както и по-модерно изкуство. Изключително вълнуващо било посещението на музея на Михаил Булгаков. Това всъщност е бивша комунална квартира, където той е живял от 1921 до 1924 и която е описана в романа „Майстора и Маргарита”. В музея учениците видели лични вещи, фотографии и документи на писателя.

Круиз по Москва река, посещение на столичния зоопарк, разходка из Стария Арбат и автобусна екскурзия из вечерна Москва допълнили програмата на пловдивските гимназисти. Практиката им съвпаднала с празниците на руската столица, така че станали съпричастни към грандиозните тържества по повода,  присъединили се към концертите и се насладили на пищната заря.

Сега, със сигурност, часовете по руски ще са по-интересни. Мотивирани сме, а и добихме самочувствие след тези десет дни, споделиха учениците.