Образователно-индустриалният борд организира ранно кариерно ориентиране за ученици от пет пловдивски училища

За да разберат учениците какво е хардуер и софтуер, производителите на системи за сигурност от пловдивската фирма „Анди” пуснаха видео с нападателя на „Барселона” Лионел Меси. „Тренираното тяло на футболната звезда е хардуерът, а уменията и мисленето в хода на играта са софтуерът”, обясни ръководителят на инженерния отдел за разработки в компанията – Ивайло Шопов, докато на екрана петкратният носител на Златната топка и Златната обувка бележеше гол като показно за ефекта при работа в синхрон.

Това научиха шестокласници от ОУ „Яне Сандански” при днешното си посещение в производствената сграда на компанията. В импровизираната класна стая, където се води обучение на служителите, мултимедията въртеше кадри от холивудски продукции и екшън героите се впускаха в огнени битки.  Учениците от 6. в клас гостуваха във фирмата в рамките на инициатива на Образователно-индустриалния борд. В създаденото преди две години обединение членуват представители от общината, МОН и бизнеса, като основната цел е да ориентира кариерно учениците и да отговори на нуждите на компаниите.

Учениците научиха как работи противопожарната система в затворени помещения, как функционира паркоматът, като машина, която дава билети, взима пари и връща ресто, как се кодират чипове за входни врати. Децата от паралелката със засилено изучаване на математика и СИП роботика узнаха, че за да работят всички системи за видеонаблюдение и пожаробезопасност в мола, са опънати 300 км кабели – колкото от Пловдив до Бургас, че дори и до Поморие. А за да работи техниката, трябва проектиране и напасване, за което не се замисляме.

Около 200 ученици от пети, шести и седми клас на 5 пловдивски училища са включени в проекта за кариерно ориентиране на Борда. „По този начин децата от ранна възраст могат да се ориентират коя професия да изберат. Много от семействата не знаят какво се случи с индустрията в Пловдив през последните години и още смятат, че производството е мръсно, а високите технологии не се прилагат“,коментира кметът Иван Тотев, който присъства на открития урок.

Тийнейджърите от петте училища, сред които ОУ „Васил Левски” и ОУ „Васил Петлешков”, предварително са запознати с фирмите, които ще посетят, водени са разговори с родителите им, а третата стъпка е да влязат в едно от шестте предприятия в инициативата, сред които са още „Биомашиностроене” и „Либхер”. Успоредно с посещенията се прави анализ на нагласите на учениците и техните родители, след което данните ще бъдат обобщени и сравнени с нуждите на бизнеса. На тази база ще се умува за следващите политики, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.