dav

Седмокласниците от СУ „Пейо Яворов“ казаха молитва за успех преди да сложат маските и да влязат в залите за НВО

Като символ на надеждата за добри резултати разтълкува дъгата над Пловдив тази сутрин майка на кандидат-гимназистка

„Хайде, съберете се, за да ви напръскам всички!“, приканва съучениците си Десислава от 7 а клас на СУ „Пейо Яворов“ и вади шише с пулверизатор от раницата. Противно на очакванията обаче, в него няма дезинфектант, а светена вода. Деси обясни, че още в неделя отишла в храм „Св. Иван Рилски“, за да се помоли преди началото на изпитите и взела доволно количество светена вода, за да може да поръси приятелите си преди двата теста по български и математика. Тя носеше и китка здравец, която стъкмила от градината пред дома си. Въпреки че отправила молитва към бога, Деси не се сдържала и поддала на „съветите“ от социалните мрежи, така че носеше със себе си и увита в червен плат кора от бреза, която имала магическа сила. Според суеверието тя трябвало да стане преди изгрев слънце и да се помоли за късмет. Както и направила.

5380 ученици от Пловдив и областта се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът започна в 9 часа и ще продължи 150 минути. Децата работят по вариант 2, който беше изтеглен рано тази сутрин в МОН. Учениците са организирани в 652 зали в 142 училища при спазване на противоепидемичните мерки. За реда в залите ще следят 2070 квестори.

С Библия пък се яви в училищния двор Ана Мария от 7 б клас. Тя събра приятелките си, за да кажат заедно „Отче наш“ с надежда да не се падат сложни текстови задачи. Ивайла пък беше сигурна, че и този път талисманът й – ръката на Буда, ще помогне да се справи със задачите. Девойката е състезателка по плуване и никога не се разделя с гривната си по време на турнири.

Вижте каква невероятна дъга снимах тази сутрин над града, похвали се майка на седмокласничка, дошла да изпрати дъщеря си. За радост на останалите родители тя разтълкува природното явление като символ на надежда за добри резултати.

За една част от учениците дистанционното обучение е улеснило подготовката им за НВО, тъй като им оставало повече време да правят пробни тестове, други обаче се оплакаха, че са били твърде натоварени с домашни, проекти и презентации в сравнение с присъствените часове. Децата се молеха да няма задачи за симетрали и да се справят с геометричните.

„И на двата модула ще може да използвате формули, които ще ви дадат квесторите заедно с изпитния материал“, даваше последни указания на учениците от 7 в клас преподавателят Петър Петров. Химикът, който е класен, изпраща и дъщеря си на изпит, затова не е ангажиран като квестор.

Както на матурите, и сега бе спазено изискването за разстояние от метър и половина между чиновете, така че в една класна стая нямаше повече от 10 ученици. При влизане в сградата медицински сестри дезинфекцираха ръцете на децата.

Резултатите ще бъдат обявени до 29 юни.  Подаването на заявления за гимназиите се осъществява от 3 до 7 юли.