Частни училища в Пловдив също не могат да си позволят закупуването на тестове от собствените бюджети

Тестовете да бъдат доставени със средства от държавата и да се даде възможност големите ученици да правят пробите в домашни условия, за да се върнат в училище.

Това е предложението на Съюза на работодателите в системата на народната просвета по повод вчерашната информация от МОН, че се готви актуализация на действащите в момента Насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Според председателя на работодателската организация Диян Стаматов предложението на МОН училищата със собствени средства да осигурят тестовете води до противопоставяне на реалните възможности на учебните заведения с очакванията на родителите.

„Всички искат учениците да учат присъствено, но единици са училищата, които могат да си позволят средства за закупуване на тестове от своя бюджет. Откъде биха дошли тези пари – от средствата за заплати на учители или от за ток и отопление. Няма откъде другаде. Справедливо ли е деленето на училища на имащи и такива, които нямат пари“, пита Стаматов.

По думите му при добро бюджетно управление една образователна институция трудно може да извади средства 5 седмици преди финала на годината и да отделя по 5000-6000 лева седмично за непредвидени разходи, каквито са тестовете. За месец пък закупуването на тестове за голямо училище щяло да достигне лимитите на ЗОП процедура и това да доведе до нов юридически казус.

Училищни директори поставят въпроса и с намирането на тестове в аптечната мрежа. Те се опасяват от недостиг, който ще доведе до нови проблеми.

„Ако частните училища имат право да събират пари, то при общинските и държавните не е неразрешено“, казва още Стаматов.

От частните училища в града под тепетата обаче поясняват, че ако държавните и общинските получават средства за борба с пандемията, то на тях не се полага нито лев. Освен това нямат право да кандидатстват по нито една национална програма, включително за квалификация на учителите и електронен дневник, което не им позволява за акумулират допълнителни средства.

„Неравнопоставени сме. Нашите родители са готови да тестват децата си вкъщи, имаме им доверие и не се съмняваме в достоверността на резултатите. Ще снимат флакона и ще ни пращат снимката по електронен път, за да се облекчи максимално процедурата. Онлайн обучението е неефективно, децата трупат дефицити и трябва да се върнат в училище“, коментира зам.-директорът на ЧСУ „Дружба“ Ахмед Халилов. Той уточни, че ако се касае за една-две проби, училището може да положи усилия и да закупи тестове, но не и за повече от седмица.

На този етап тестовете за начален курс в частните училища се осигуряват от държавата. За учителите, които са ангажирани с тестването обаче, няма допълнителни средства. Припомняме, че на Отраслов съвет бе договорено по 100 лева месечно за общинските и държавните училища.

Директорът на образователен комплекс „Стоян Сариев“ Светла Тошкова също е категорична, че със средства от училищния бюджет няма как да се купуват тестове за всички, в това число и за учителите. Още повече с увеличените сметки за отопление, и с парите, които трябва да се отделят за дезинфекция.