Предложението е мярката да се прилага само в областите с повишена заболеваемост. От МОН чакат данни на здравното министерство

С настоящия темп на увеличаване на отсъстващи ученици, правилният вариант е обявяване на грипна ваканция. Становището е на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според него мярката трябва да бъде прилагана на регионален принцип при достигане на 30% отсъствие на ученици в район/община.

„Онлайн обучение не е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици, които отсъстват, за да се лекуват, а за извънредна грипна ваканция“, коментира Стаматов.

Той е на мнение, че кратка ваканция е най-доброто за по-бързо преодоляване на пика на грипа, като предложението е наваксване на пропуснатия материал да е чрез преструктуриране на теми, а не с отучване.

„Възможно е в някои общини да не се достигне критичен процент отсъстващи и да не се наложи грипна ваканция. Може да не бъде обявявана по едно и също време за всички области, освен ако няма национална“, уточнява Стаматов.

Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов заяви днес пред журналисти, че към момента няма официален акт от Министерството на здравеопазването, който да изисква предприемане на действия, свързани с евентуално неприсъствено обучение.

“Министерството на образованието има опит в организиране на учебния процес по време на такива ситуации. Има съответните законови разпоредби и подзаконов нормативен акт, който урежда тази дейност и едва когато бъдем сезирани, и дай боже това да не се случва, от компетентните органи, че се налага предприемане на мерки, своевременно ще се организираме така, че да не бъдат нито родителите, нито децата, нито учителите и директорите, изненадани от това как ще протече учебният процес”, заяви министърът. От 1 до 5 февруари ще има междусрочна ваканция.

Все още няма окончателно становище на МОН за актуализирането на учебните програми, защото въпреки извършената дейност по проучването на мнението на всички заинтересовани, има спорни въпроси, по които имало нужда от допълнителна експертиза.

По отношение на наредбата за конкурсите за директори, министърът припомни, че през пролетта има насрочено дело във Върховния административен съд и когато той се произнесе, министерството щяло да организира съответните дейности, свързани с прилагането на наредбата.