От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции – увеличение с поне 40% на средствата за издръжка.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, написа в социалната мрежа председателята на Съюза Диян Стаматов.

Предложението е субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите, ползвани от училищата или детските градини.

„За детските градини – освен за консумативи, трябват допълнителни пари заради повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. на дете“, посочва Стаматов.

Прилагането на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния е също сред исканията на организацията.

На днешното заседание на Отласловия съвет за тристранно сътрудничество директорите и заместник-директорите от Съюза ще предложат на МОН и синдикатите искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

За 30-процентно увеличение на единните разходни стандарти и на още толкова на издръжката настоява и синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Другото искане е да бъдат повишени работните заплати на работещите в сектора с не по малко от 15%, за да се гарантира постигнатият през последните 5 години ръст от 125%.
„Преходните остатъци, които даваха известни финансова сигурност на училищата, отдавна се изчерпаха. Набира скорост друга порочна практика в много общини да се задържат средства по единните разходни стандарти, които по закон трябва веднага да се трансферират в училищните бюджети. Това забавя последното увеличение на учителските заплати от 12.3%“, коментира лидерът Юлиян Петров.
Синдикатът предлага държавата да предприеме законови промени, като освободи образователните институции от данък сгради и такса смет.