Записването за първия етап започва на 11 ноември в СУ „Черноризец Храбър”

Грамотността на учениците и знанията им по литература ще провери за 17-и пореден път областното състезание по български език „Св. Иван Рилски”, а тестовете за кандидат-гимназистите ще са по формата на националното външно оценяване. Престижната надпревара отново се провежда под патронажа на Института по български език, но от тази година вече е само за ученици от II до VII клас.

Заявки за участие се подават от 11 до 28 ноември в СУ „Черноризец Храбър” (без събота и неделя). Таксата за учениците от II до VI клас е 9 лева. 12 лева заплащат учениците от VII клас.

Състезанието ще се проведе на 30 ноември в СУ „Черноризец Храбър”. Учениците до VI клас ще работят от 9 до 10 часа, а началният час за седмокласниците е 10.45. Те ще работят до 11.45 часа по формата на националното външно оценяване – тест, но без преразказ с дидактическа задача на този етап.

Учениците, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. Предвидено е и генерално класиране, в което ще участват явилите се на всички етапи за тази година.

Резултатите ще бъдат изнесени на сайта на състезанието на 23 декември с информация за получаването на наградите. То се утвърди като едно от най-престижните, на което учениците си сверяват часовника на какъв етап в подготовката си по езика се намират.