Полиция, пожарна, РУО, БЧК и общините от областта разработиха програма с мерки за ограничаване на ученическите опити за „перфектни кадри“ на рискови места

Институции на територията на Пловдивска област обединяват усилия за преустановяване на лавинообразно растящата тенденция за селфита на опасни места. Областните дирекции на МВР и пожарната, Регионалното управление на образованието, БЧК и представители на общинските администрации разработиха програма с мерки за ограничаване на ученическите опити за „перфектни кадри“ на опасни и високи места, които не са обезопасени, оставени са без надзор или са безстопанствени. В повечето случаи това са строежи, временни постройки или технически съоръжения. Целта на съставената работна карта е да се предприемат адекватни превантивни мерки за ограничаване на опитите и произтичащите в резултат на тях инциденти. Някои от които с фатални последствия.

По неофициални данни за последните 6 години загиналите в опит да направят спиращ дъха кадър са 260 в световен мащаб. Статистика за Пловдив на този етап няма. Според анализа на психолозите причините децата да се впускат в подобни рискови приключения са потребността от себеизява, липса на разумна преценка за риска, търсене на силни усещания, любопитство.

Какви опасности крие направата на „перфектния кадър“ ще обясняват преподавателите в часа на класа през настоящата учебна година. Класните и психолозите ще говорят за проблема и на родителските срещи. Целевата група са учениците между 12 и 18 години. В началните и средните училища се предвиждат също лекции, свързани с безопасното сърфиране в интернет. Призивът на институциите е да се реагира своевременно при подаване на сигнал за намерения на деца да си правят селфи на опасно или високо място, за да се предотврати евентуален фатален инцидент. Членовете на работната група, съставили картата, ще се срещнат с ексеприт от БДЖ, Басейнова дирекция и частни охранителни фирми, за да ги привлекат като партньори. Не на последно място, ще се предприемат действия за обезопасяване на определените като опасни и високи места, изоставени и без надзор.