След 8-месечни репетиции премиерното представление ще е на 12 май в Драматичния театър

Прочутата Шекспирова комедия „Сън в лятна нощ”, но решена като фентъзи, ще представи Театралната школа към ЕГ „Пловдив”. Премиерното представление е на 12 май от 18 часа в Драматичен театър Пловдив и е първото от поредицата събития по повод 60-я юбилей на емблематичната гимназия. Пиесата описва събитията около сватбата на херцога на Атина -Тезей, и Хиполита. Учениците ще пресъздадат приключенията на четирима влюбени младежи и група от шестима самодейни актьори, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите. Осем месеца усилени репетиции коствали на гимназистите, докато се качат на професионална сцена.

“Уилям Шекспир е предизвикателство дори и за професионални актьори. Учениците от театралната трупа дръзнаха и се осмелиха да се впуснат в театралното приключение. Една репетиция продължаваше по четири часа и въпреки натоварената си програма, те работеха почти като професионалисти”, обясни режисьорът на спектакъла – актрисата Даниела Костова. Тя се придържа към епохата, но добавя и множество съвременни елементи. За да е достъпен за по-широка публика, спектакълът ще се играе на български.

За реализирането на проекта решаваща се оказала подкрепата на „Алпетранс” в лицето на Гено Петров, който е родител на ученик от ЕГ „Пловдив”. Той бил толкова впечатлен от ентусиазма на учениците, че ги посъветвал да не правят каквито и да било творчески компромиси, за да реализират истинска театрална постановка с нужните сценография и осветление.

Екипът от младите актьори и техният режисьор се надяват да покажат на публиката, че театърът наистина е магия. В процеса на  работа участниците имали възможност сами да проектират и изработят част от костюмите, реквизита и декора. Те се грижат и за рекламата на спектакъла в социалните мрежи, като се надяват да го изиграят не само един път, тъй като са вложили огромни усилия в създаването му. Видеото и анимацията са на 10-класника Димитър Фердинандов. По негова идея, в тандем с Емилиян Тодоров и Владимир Сарийски, са сценографията и декорите. Костюмите са по проект на Ани Войнова, Теодора Василева, Емилиян Тодоров, Марин Събев и ателие TIBI.

Езиковата гимназия „Пловдив“ стяга големия празник на Античния театър на 2 юни, когато ще отбележи официално 60 години от своето създаване.