За първи път д-р Андреас Шлайхер е на посещение в България

Правите важна реформа в образованието, насочена към развитие на компетентности и имате подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви д-р Андреас Шлайхер, директор на дирекцията за “Образование и умения” в ОИСР по време на срещата си с проф. Галин Цоков и неговия екип в МОН. За първи път създателят на глобалното изследване PISA е на посещение у нас по покана на българския министър на образованието и науката, за да се срещне с представителите на държавните институции, с директори, учители и ученици.

„За нас като екип вашата подкрепа е много важна, защото започнахме една по-широка промяна в образователната система, която цели децата не толкова да възпроизвеждат знания, а да се учат как да ги прилагат в живота“, каза проф. Цоков и запозна представителя на ОИСР с историята и спецификите на българската образователна система

„Това, което сте постигнали в образованието, е добра основа за промяна, насочена не само към предаване на знания в училище, а и на умения“, каза д-р Шлайхер. Като положителен пример той посочи внедрените иновации в много български училища. Според него важно е добрите практики в тях да бъдат приложени и в други. „Започвате важен преход и е от голямо значение училищата да се чувстват включени, да се ангажират хората на първа линия и те да получат необходимия инструментариум“, посочи Андреас Шлайхер и добави, че промяната във формата на националното външно оценяване е много важна крачка.

Той подчерта още, че училищата могат да бъдат успешни, когато включват и родителите, а компетентностно ориентираното образование е доказало ефективността си да се случи това.

След срещата си с екипа на МОН Андреас Шлайхер представи изводи от изследването PISA и обсъди важни образователни теми с представители на регионални управления на образованието, синдикални и работодателски организации и педагогически факултети. Чрез резултатите трябва да се видят типовете задачи, в които децата са добри и къде има нужда от промяна. Ученето трябва да е интересно и увличащо младите хора. Нашите общества се променят“, препоръча той.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.