„Нито едно от подпомогнатите деца не е било с нисък успех, защото идеите на стипендиите е да се насърчат именно знаещите”, коментира с огорчение директорът на ОУ „Васил Левски” в Караджово Красимира Благоева

Съдът определи стипендиите за ученици от ромски произход като дискриминационни спрямо всички останали българчета.

Със свое решение от 13 януари Върховният административен съд уважи решението на Административен съд София-град, който през декември 2018 г. определи като дискриминационен проекта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства – „Подкрепа на ромските ученици за успешно завършване на средно образование“. 60% от финансирането му идваше от “Ромски образователен фонд”, а останалите 40 на сто се осигуряваха от Министерството на образованието. По 30 евро месечно получаваха ромски ученици с успех над 3.50. Целта беше задържане на децата в средното образование, повишаване на резултатите им и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми.

Преди три години „Сдружение Азбукари“, в лицето на неговия председател Цвета Кирилова, подадоха жалба пред Комисията за защита от дискриминация, че този проект е дискриминационен спрямо всички останали българчета, които не са от ромския етнос. Комисията реши, че проектът не е дискриминационен. Производството на ВАС е образувано по жалба срещу решението.

Дискриминация ли е даването на допълнителни стипендии за ромски гимназисти спрямо връстниците им от български произход попитахме директора на ОУ „Васил Левски” в Караджово Красимира Благоева, чиито възпитаници са получавали финансови стимули. Тя защити позицията „за“ отпускането на стипендии в размер на 30 евро месечно за роми гимназисти с успех над 3.50, за да могат да завършат средното си образование.

„За децата от етнически произход равен старт в живота и в образованието не съществува. Тези пари са стипендии, които се дават за постигнат успех, не са социални помощи, раздавани на калпак. Те са морална подкрепа, особено на семейства от този етнос“, подчерта Благоева. И добави, че за да бъде получена стипендията, кандидатстващият ученик трябва да има пълната подкрепа на училището, което става гарант, че той я заслужава. След като вземат финансовата помощ, ромите гимназисти трябва да продължават да доказват, че са я заслужили, запазвайки добър успех. В противен случай отпадат.

Стипендия по проекта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства е получавала нейната ученичка Йорданка Николова, а от Тръста за социална алтернатива – Руска Николова, която в момента е първокурсничка в специалност „Софтуерно инженерство” на Пловдивския университет. За финансова помощ, благодарение на високия си успех, е успял да се пребори и Стоян Атанасов, който се е дипломирал „Начална педагогика с чужд език” и вече е преподавател в училището в село Стряма. Като образователен медиатор в Караджово пък работи Бойчо Кочев – бивш ученик на местното ОУ „Васил Левски”.

„Нито едно от подпомогнатите деца не е било с нисък успех, защото идеите на стипендиите е да се насърчат именно знаещите. Тези деца се борят със зъби и нокти със средата, която е безпощадна към тях, затова стоим твърдо зад тях”, категорична е Красимира Благоева.