Екатерина Делинова спечели на първа инстанция делото за неправомерно освобождаване

Пловдивският Районен съд  отмени заповедта за уволнение на бившия директор на ОбУ “Пенчо Славейков”. С решението на магистратите Екатерина Делинова трябва да бъде възстановена на ръководния пост.

Делинова беше освободена от шефското място през ноември 2019 г. със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Като мотиви бяха посочени констатирани административни и финансови нарушения, установени в резултат на множество проверки.  Делинова е имала наложени и две наказания – забележка и предупреждение за уволнение.

От мотивите на съда става ясно, че Делинова е била освободена, докато е била в болничен, без да е поискано разрешение от Инспекцията по труда.

„Такова разрешение е било поискано и е било дадено, но за един по-ранен период от време, в който ищцата не е била уволнена, а след него се е върнала на работа за месец и половина“, коментира адвокатът на Екатерина Делинова – Кристиан Гьошев, специализирал се в трудови дела на уволнени в сферата на образованието в цялата страна.

Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.