%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82-16-04-2016_15

Започнаха записванията в Модерна академия на изкуствата „Синдикат” за новата, шеста, учебна година. Записванията стават чрез сайта academy.bg, крайният срок е 30-ти септември. В Академията могат да се включат ученици от 8 до 12 клас. Програмите са специално изготвени за Академията и обхващат теми на съвременното изкуство, мислене, комуникации, общуване, философия и практика. Обучението в Модерна академия „Синдикат” е интерактивно – с много видео материал, уъркшопове, практически занимания, тренинги и игри. Програмите надграждат тези в училище – разликата е, че няма оценки. В края на учебния период всеки ученик защитава личен или групов проект по съответната програма и получава удостоверение.

През първите пет учебни години са завършили общо 781 ученици.

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”  e безплатно обучение за ученици от 8-ми до 12-ти клас в програмите „Модерни методи на мислене и общуване”, „Литература на ХХ век”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”.  Преподаватели са доц. д-р Галина Лардева, гл. ас. д-р Младен Влашки, Цанко Чавдаров, Лили Русковска, Анета Русковска, писателите Александър Секулов и Антон Баев, журналистът Евгений Тодоров, гл.ас. д-р Евелина Иванова-Варджийска, Йоханнес Артинян.

Тази година “Синдикат” стартира две нови дейности – Младежки форум “Синдикат: Пространство Култура” и доброволчески клуб  с работно име “Ambasada” (посланици на Пловдив).

Новият Младежки форум е планиран за началото на май и на него публично ще се представят проекти, презентации, игри, групови и индивидуални разработки на учениците.  Форумът ще бъде организиран и проведен на знаково публично място за Пловдив като Капана, Градската градина, Одеона или Драматичния театър и по този начин ще се даде възможност на учениците, техните съученици, приятели и родители, пловдивската общественост, да покажат и споделят резултатите от обучението чрез изложба, презентации, творчески есета, игри, свързани с различни културни, философски и мисловни теми. Форумът ще бъде предаван чрез стрийминг в специален он-лайн канал, а също така ще бъде заснет и публикуван в youtube канала на “Синдикат”.

Другата нова инициатива – доброволческият клуб “Ambasada”, ще обедини гражданските усилия на членове на Модерна академия „Синдикат”. Идеята е те да популяризират и подпомагат културните събития на града, да представят Пловдив като културен феномен сред гражданите на България и света. В клуба ще бъдат включени настоящи и бивши ученици на “Синдикат”, които ще се занимават с различни теми като Арт-мениджмънт, PR, събитиен мениджмънт, работа със заинтересовани страни, доброволчество. Инициативата ще включи активно и бивши ученици на “Синдикат” с техните знания, придобити в университетите в България и чужбина. Членовете на клуба ще работят активно за организирането, популяризирането и провеждането на събитията от календара на Община Пловдив и общинска фондация “Пловдив 2019”.

Тази година, освен часовете и заниманията, са предвидени отново публични лекции във всяка една програма с известни български творци и изследователи.