Съветът на ректорите се обяви против предложеното от правителството за отпадане на таксите за студентите държавна поръчка в държавните висши училища в официално свое становище.

От Съвета посочват, че законопроектът на кабинета съдържа твърде много въпроси, че идва изненадващо и неочаквано и че той може да бъде видоизменен в мерки за целево подпомагане на социално уязвими студенти и докторанти.

В становището си председателят на Съвета на ректорите академик Лъчезар Трайков посочва, че поставянето на всички студенти под общ режим не е социална мярка, защото облагодетелства в еднаква степен и финансово обезпечените, за които поемането на студентските такси не е проблем.

Той се обявява за увеличаване кръга на студентите и докторантите, които получават стипендии, и за повишаване заплатите на академичния и неакадемичния състав, което би улеснило в много по-голяма степен крайния резултат, който цели правителството със своя законопроект.

От Съвета на ректорите припомнят, че моделът на финансиране на висшите училища е морално остарял и неефективен, но промяната му трябва да стане след неговото съвместно разглеждане, защото всеки друг подход създава предпоставки за нарушаване принципите на функциониране на системата, която би станала обект на неоправдани управленски експерименти.

И още – у ректорите буди огромно притеснение фактът, че фиксиран на законово ниво ключов приходоизточник като таксите на студентите се заменя с механизъм за компенсация, който няма определени в закона параметри и ще е на годишна база от внесения от изпълнителната власт закон за Държавния бюджет.

Липсата на правила, по които да се осъществи предвидената компенсаторна калкулация – пишат още ректорите – ще създаде огромни проблеми на висшите училища.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.