И трите едногодишни стипендии от МОН са за учениците от пловдивското училище, а наградата за мотивиращ учител бе присъдена на Росица Ангелова

СУ „Черноризец Храбър“ обра наградите от националното състезание „Практични финанси“. За първи път тази година финалният етап се реализира като част от Календара на МОН. 490 младежи в гимназиален етап от цялата страна подадоха заявки за участие, като 448 от тях се съревноваваха да продължат във втория етап. За участие във втори кръг бяха класирани 92 ученици на възраст между 16 и 19 години, които премериха сили за призовите места в индивидуалното класиране и работиха върху казус в смесени екипи.

На финала състезателите трябваше да решават интерактивен тест в реално време, за да бъдат определени тримата финалисти, които да получат грамота и едногодишна стипендия от Министерството на образованието и науката. В топ три се оказаха ученици от пловдивското СУ „Черноризец Храбър“.

На първо място бе класирана Кристиана Неделчева – 10 а клас, втората позиция зае Лидия Тодорова – също от 10 а клас, а трета се оказа Татя Тотева от 9 клас. Преподавател и на трите момичета е Росица Ангелова.

Задачата на учениците, разделени в 12 екипа, беше да влязат в ролята на стажанти към Министерството на финансите на Република България, които да изследват поведението на уязвимите групи и да предложат иновативна и реалистична комуникационна кампания, насочена към развиване на елементите на финансовата грамотност.

Грамота и предметна награда за отличното си представяне получиха също Йоанна Илинова – 9 клас, Евгения-Теодора Василева– 10 а клас, Красимира Тодорова – 10 б клас, Алек Бобчев – 10 а клас и Мария Барбудова– 10 клас – всички от СУ “Черноризец Храбър”.

Националната комисия не подмина и факта, че зад успеха на учениците стои един мотивиращ, подкрепящ и вдъхновяващ учител. Единодушното решение бе награда и грамота за особени заслуги да бъдат присъдени на Росица Ангелова – преподавателят, който е работил с най-много ученици, постигнали призови места в индивидуалното и екипно класиране.

В усърдна подготовка за държавния зрелостен изпит по профилиращия предмет „Предприемачество“, който ще бъде проведен за първи път в края на следващата учебна година, с нейните ученици използвали всяка възможност, дори ваканциите, за да преговарят учебния материал и да усвояват нови знания, включително в областта на финансовата грамотност. По този начин протекла и подготовката за участие в националното състезание.