СУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще бъде домакин на събитие на дружеството на хора с висок коефициент на интелигентност Менса. Желаещите да проверят своя IQ резултат трябва да се справят с 45 въпроса за 30 минути. Тестът ще се проведе на 5 февруари от 11 часа при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Кандидатите трябва да представят документ за самоличност, а за участниците между 14 и 18 г. е задължително присъствието на родител. Срокът за записване е 1 февруари на anna.stoyanova.bg@member.mensa.org. Таксата за участие от 40 лв. се плаща предварително по банков път, уточняват организаторите.

Менса е международно общество със 75-годишна история на хора с висок коефициент на интелигентност, постигнали резултат в горните два процента на тестове за интелигентност. Менса има три основни цели: да идентифицира интелигентността за доброто на човечеството, да насърчава изследванията в природата и стимулирането на интелектуалните и социални възможности на своите членове. Днес те са около 134 000 в 100 страни по света. Действащи организации на Менса има в над 40 държави.

Терминът „коефициент на интелигентност” е широко използван. Има многобройни тестове с различни скали. Резултат от 132 точки на един тест може да е равносилен на 148 на друг тест. Някои тестове за интелигентност въобще не използват коефициент. Менса е определила персентил като мярка, за да се избегне объркване. Кандидатите за членство трябва да постигнат резултат от или над 98-те процента на стандартен тест за интелигентност.

Координатор за Пловдив – Анна Стоянова: 0898584577