Началникът на РУО Антоанета Кръстанова връчи поздравителен адрес от министъра на образованието на директора Валентина Стоенчева.

С прожекция на филма „Съкровищница от училищни емоции“ бе отбелязан днес юбилеят в кино „Арена“

Началникът на РУО Антоанета Кръстанова връчва поздравителен адрес от министъра на образованието на директора Валентина Стоенчева.

„Щастлив съм, че мога да поздравя всички с 80-годишния юбилей на училище „Патриарх Евтимий“. Когато срещна свой съученик, с радост си спомняме за най-хубавите години в нашия живот. Времето се променя, ние се променяме с него, но в себе си носим щастливите мигове от ученическите години. Това училище ни даде не само знанията, които ни направиха богати, там изградихме атмосфера на всеотдайност и почтеност“.

Послание по повод кръглата годишнина на знаковата „Лиляна“, чиито многобройни възпитаници са изявени лекари, юристи, икономисти, политици и хора на изкуството, отправи президентът Петър Стоянов (1997-2002), но не присъствено, а от екрана на кино „Арена“, където бе прожектиран филмът „Съкровищница от училищни емоции“. Документалната лента е посветена на юбилея на елитното учебно заведение, което и до днес остава сред най-предпочитаните от родители и ученици и в челните места по резултати от НВО и ДЗИ.

Блиц интервю за филма дава и актрисата Цветана Манева, която пожелала да бъде снимана пред сградата на Народния театър. Така че творческият екип пътувал до София, за да запише откровението й: „80 години са много. Много следи сте оставили в моя роден град“. На въпрос какво е отнесла със себе си от времето в гимназията, актрисата признава: „Пред мен застават лицата на учителите, коридорите, прекрасният двор, в който сутрин играехме гимнастика. Политехническата гимназия, както се водеше някога, за мен е и другарката Нешка Николова, на която бяхме първия клас“.

Бивши учители и ученици, директори на училища, представители на градската управа и на Регионалното управление на образованието уважиха днешния празник – кулминация на поредицата събития, посветени на годишнината.

Всички 37 години от професионалния път на Мария Русева минават в СУ „Патриарх Евтимий“, затова неслучайно тя го нарича „моето училище“.

„Учител съм, гордея се с това и не ми пука с какво се гордеят останалите“, перифразира тя американския белетрист и драматург Уилям Сароян. Не крие, че изпитва пристрастие към първия си клас, „оставил драскотина в паметта“, чиито ученици днес вече са 60-годишни. Повечето били лекари, немалко се реализира успешно в чужбина. Събирали се два пъти годишно, ако се изключи периодът на пандемията.

„Моят подход към учениците не се е променял в годините. Подхождала съм към тях като към човеци, за да ги възпитам да бъдат добри хора. Литературата дава възможност за изграждане на ценностна система. Научих ги да мислят и днес са ми благодарни за това. Винаги съм ценила нестандартното мнение, а не заучените чужди анализи. Много от часовете преминаваха като дискусия, защото така се ражда истината“, сподели Мария Русева.

Преди началото на прожекцията директорът Валентина Стоенчева поднесе приветствие към гостите на празника, които получиха от облечените в униформи ученици на входа брандирани за юбилея бележници.

„Благодаря на прекрасните, амбициозни и иновативни учители, които с  работят с отговорност и вдъхновение, за да се множат успехите на учениците ни“, каза Стоенчева.

През целия днешен ден учениците от начален и горен курс ще посетят театрални постановки и ще поднесат венец пред барелефа на патриарх Евтимий в Бачковския манастир. Част от проявите, посветени на годишнината, е изложбата „Преди, сега и завинаги“ , на която са показани лични картони и архивни снимки. Отличените в  конкурса „Моето училище“ под надслов „Наследниците на Евтимий“ ще бъдат наградени за презентация, есе и рисунка.