150 музиканти и певци завладяха сцената на Дома на културата снощи по време на зимния концерт на училището

Казвам добра дума, подарявам усмивка или давам прошка, правя много добри дела, за които не се изискват усилия и средства, подкрепям българската култура, изкуство, традиции, история и фолклор, имам национална носия, чета стари и нови български автори. Това са само малка част от принципите на мащабната кампания „Мисия Родина“, която СУ „Любен Каравелов“ обяви, че приема като лична кауза. Това каза снощи от сцената на Дома на културата „Борис Христов“ основателят и продуцент на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Хореографът и режисьор е двигател на кампанията, чиято цел е създаване на неформално общество, което чрез поведението и делата си да стане фактор на промяната и да убеди повече млади хора, че е възможно да открият щастието, смисъла и призванието си у нас. Той бе гост на традиционния зимен концерт на училището, чието мото тази година е именно слоганът на кампанията.

„Днес присъстваме на едно изключително събитие, на което първото училище в страната обявява, че приема като своя кауза да събужда българския дух. Талантът и посланието, което отправят децата, са възхитителни. Но за да бъде тяхното дело успешно, зависи от нас. Ако започнем да спазваме и разпространяваме принципите на кампанията, или поне някои от тях, никой няма да може да ни провали“, обърна се Христо Димитров към зрителите в препълнената зала, които на влизане получиха свитък с идеите и целите на „Мисия Родина“.

В продължение на час и половина 150 таланти владяха сцената, а публиката аплодира музикантите и певците, които представиха изпълнения от различни фолклорни области.

Началото бе дадено от Кристияна Генчева със запомнящо се изпълнение на космическата „Излел е Дельо хайдутин“ и „Пукни са тресни, момина майко“ под съпровода на гайдарски оркестър с ръководител Боян Атанасов – бивш възпитаник на училището. Малките таланти от втори, трети и четвърти клас представиха „У Станкини има, мамо“, след което тамбурашката група засвири Пайдушко хоро. Градуса на настроението повдигна народният оркестър с диригент Георги Найденов, носител на редица първи награди. Начело на повечето от школските формации стоят именно някогашни възпитаници на СУ „Любен Каравелов“, които, след като се дипломират, решават да се върнат като преподаватели, горд е директорът Славка Щерева. Сред тях е и Катя Башева, под чието диригентство младите дарования изпълниха „Седнала е Мара“.

„Нашата мисия като училище е да предаваме ценностите и добродетелите на нашите деди, които са ни съхранили като нация. Вярваме, че чрез фолклора разширяваме възможностите на учениците ни за себеизразяване“, обърна се към публиката водещата на концерта Чайка Милушева – начален учител.

На сцената се изявиха още солови изпълнители, вокалната група, народният хор и оркестър, а финала поставиха талантите от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ с „Тъмен се облак зададе“ по аранжимент на Венелин Венков.

„Наша кауза е да превърнем страната ни в райско кътче, което заслужават талантливите деца на България. Днешният концерт, който се надявам да ви е вдъхновил и одухотворил, е първа стъпка“, обърна се към публиката след финалните акорди директорът Славка Щерева. И благодари на всички ученици от 1 до 12 клас, изучаващи българска народна музика, за прекрасните изпълнения.