Гости от Австрия, Италия, Малта, Гърция и Румъния се запознаха с модела на управление, обновената база, концертната зала и звукозаписното студио

Ползвали ли сте интериорен дизайнер, питат гостите от чуждестранната делегация, докато разглеждат класните стаи и фоайетата, интересуват се за подовата настилка и мазилката на стените, впечатляват се от обзавеждането. Преподаватели от Австрия, Италия, Малта, Гърция и Румъния гостуваха днес на СУ „Любен Каравелов“, за да се запознаят с модела на управление, методите на преподаване и материалната база. Те са в Пловдив за участие в международна конференция за социално и емоционално образование, организирана от Център за творческо обучение. Организаторите избрали да им покажат учебни заведения, които са внедрили успешно технологиите в образователния процес.

Директорът Славка Щерева разказа за въвеждането на модела 1:1, при който всеки ученик и учител разполага със собствено устройство. Тя поясни, че в момента училището има 160 хромбука и STEAM кабинет, където изкуството и технологиите вървят ръка за ръка, а ролята на учителя е менторска.

 

„Кадровата ни политика е бивши наши ученици да имат предимство при кандидатстване за работа. Това е вид кариерно ориентиране, защото учениците знаят, че ако се развиват успешно, един ден могат да се завърнат като преподаватели, което е мотивиращо за тях“, поясни Щерева. От 55 души педагогически екип, 14 са възпитаници на училището и до един са оправдали доверието. Сред тях е и народната певица Ина Киркова, която бе сред поканените за срещата с чуждите гости учители. На въпроси отговаря също преподаватели по природни науки, математика и изкуства.

 

За гостите бе любопитно да узнаят, че учениците от 1 до 12 клас изучават музика като профилирана подготовка, а оценките от специалните предмети се вписват в дипломата за завършено средно образование. Те бяха удивени от професоналното звукозаписно студио, стаите за индивидуално обучение, танцовата и концертната зала, разположени във втория училищен корпус, който бе преобразен по ОП „Региони в растеж“. За да се уверят в таланта на пловдивските момчета и момичета, оркестър „Тракийска младост“ представи избрани фолклорни фрагменти.

В петък чуждите гости ще посетят ОУ “Екзарх Антим I”, където също е въведен моделът 1:1, но и Монтесори методът.