На срещата с просветния министър вчера те поискаха тестване, както в училищата

Единна позиция демонстрираха студентските съвети на всички 51 висши училища у нас на вчерашната среща с министъра на образованието акад. Николай Денков. Те настояват за възстановяване на присъственото обучение от 1 март. Дебатът се състоя в хибриден формат заради пандемията – представители на НПСС бяха на място, а председателите на студентските съвети по места се включиха онлайн.

Младежите заявиха, че връщането в аудиториите може да се осъществи по безопасен начин със зелени сертификати и с тестване на студентите, както това в се прави в училищата.

“За първи път виждам колегите толкова единни. Уговорката с министъра е за следваща среща в края на февруари, за да се види нивото на заболеваемост и да се вземе решение”, каза председателят на Студентски съвет Христо Козаров.

По данни на НПСС 80% от висшите училища в страната са в онлайн среда. Едва 20% от висшите училища изискват зелен сертификат за присъствено обучение, останалите са взели решение да прехвърлят образователния процес във виртуалното пространство.