Престижната класация EthnoCloud, базирана в Канада, представлява 90 000 артисти и групи от 151 държави

Студентската музикална формация “Жарава” от Пловдив отново оглави световната класация Топ 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада.  Отново под №1 за месец юни,  “Жарава”  води в  престижната класация,  която представлява 90 000 артисти и групи от 151 държави. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е начело в глобалната класация за втори път.

Формацията е представителна към Пловдивския университет. Членовете й са студенти от специалност „Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е музикантът Владимир Величков.  В момента групата активно репетира за предстоящото в края на месеца участие в престижния руски фестивал  „Петро Джаз“, който се провежда в Санкт Петербург.

Още през септември миналата година осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни –  „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Те бяха  на челните места в глобалната класация Топ 40 на платформата. Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите за участие в Санкт Петербург.

Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ подпомагат пътуването на младите музиканти и певци, като поемат транспортните разходи до Санкт Петербург. Отделно от това, самите членове на „Жарава“, по идея на ментора си и ръководител Владимир Величков, (действащ музикант в оркестър „Канарите“), организираха серия от събития за набирането на средства за участието.