Виктория Стоянова и Иванка Николова се съревноваваха с отбори от 50 европейски държави на осмото издание на European Human Rights Moot Court Competition

Студентки от Пловдивския университет показаха отлични ораторски умения на осмото поредно състезание по Права на човека (European Human Rights Moot Court Competition). То се проведе във Вилнюс, Литва и бе организирано от международната студентска организация ELSA в сътрудничество със Съвета на Европа и Съда по права на човека в Страсбург. Пловдивският университет за първи участва на състезанието и бе представляван от третокурсничката Виктория Стоянова и от Иванка Николова – студентка от втори курс на Юридическия факултет. Двете момичета формираха отбор, а кураж и напътствия по време на дебатите получаваха от своя треньор – адвокат Николина Михайлова.

„Пловдив от много години е известен като град с активна правозащитна дейност, затова се опитваме да установим традиции и сред студентите по право. През последната година двете момичета положиха много усилия да се представят достойно на международна сцена, съревновавайки се с отбори от 50 европейски държави”, коментира адвокат Михайлова. Участието на студентите е било финансово подкрепено от Адвокатска колегия – Пловдив и Висшия адвокатски съвет.

Отборът ни се представил отлично, като Виктория и Ваня впечатлили съдиите с добре формулирани аргументи. В хода на пледиранията момичетата се изправили срещу отбори от Беларус и Украйна, успешно въплъщавайки се в ролята както на жалбоподатели, така и на правителството.

Състезанието се провежда изцяло по Европейската конвенция по правата на човека, като в продължение на половин година студентите се учат да работят с Конвенцията на базата на специално съчинен казус. Всеки от отборите трябва да изготви аргументирана позиция и за двете страни – правителството на въображаема държава и жалбоподателите. Казусът тази година засегнал множество правни проблеми – от задълженията на една държава да защитава човешките права на гражданите на друга в хода на военен конфликт, през правото на живот и забраната за изтезания, до правото на дом. Прототип на казуса е реално дело, по което Европейския съд по правата на човека предстои да се произнесе.

„Състезанието има писмена и устна част, като на база на комбинираната оценка на тези два етапа става ясно кои отбори ще продължат към финалите в Страсбург през месец май 2020 г”, уточни адвокат Михайлова.