Брашното от щурци е алтернативен източник на протеин при производство на малотрайни колбаси, доказва Маргарита Петрова – първият магистър от специалност „Храни и национална сигурност“ на висшето училище, чиято разработка бе представена на национална научно-практическа конференция

Използването на брашно от щурци при производство на варени малотрайни колбаси повишава рН и задържаната в тях вода. Това свойство е важна характеристика на добавките в месната индустрия и прави брашното от насекомите много подходящо за направата на този вид колбаси. Освен това то проявява антиоксидантен ефект и забавя протичането на окислителни изменения, като се отразява слабо върху цвета на месните продукти.

Изводите са на студентката от Университета по хранителни технологии Маргарита Петрова, която пробва как добавено брашно от щурци към закупени от търговската мрежа колбаси ще се отрази на техните характеристики. Докладът й „Насекомите – храната на бъдещето“ бе представен на 14-тата национална младежка научно-практическа конференция „Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи“. Маргарита е първият завършил магистър от специалност „Храни и национална сигуроност“ на висшето училище. Разработката й, с която се дипломира, е фокусирана върху възможността за използване на брашно от щурци като алтернативен източник на протеин при производство на месни продукти.

„Проблемът с недостига на храна в световен мащаб налага търсенето на евтини алтернативни източници на протеини. Насекомите са такъв, при това с висока хранителна стойност. Консумацията на инсекти от хора е широко разпространен исторически и географски феномен със сериозни традиции, предимно в страните от Азия. Домашният щурец лесно може да се отглежда и в индустриални условия“, пояснява Маргарита.

Тя се заема да изследва технологичните характеристики на прата за колбаси с добавено брашно от щурци. Колбасите са от магазинната мрежа, произведени от охладено свинско нетлъсто и полутлъсто месо. Маргарита проследява промяната в рН, цветовите характеристики и окислителната стабилност на продукти с вложено брашно от щурци до 3%. Установява, че количество до 2% подобрява технологичните характеристики и забавя процесите на окисление на месните продукти. Най-високо оценени по показателите консистенция, цвят и мирис са колбасите с добавено 1,5% брашно от щурци.

УХТ разработва технология за производство на брашно от щурци

Учени от УХТ разработват технология за производство на брашно от щурци по молба на собственик на ферма за отглеждане на този вид насекоми от Бургас. Вратата към бъдещето е отворена с решението на Европейската агенция за безопасност на храните, че консумацията на продукти от брашнен червей е безопасна за човешкото здраве. На 12 ноември 2021 г. Европейският регулаторен орган добави скакалците в списъка на ЕС на одобрените храни. Понастоящем са подадени още над 10 заявления за рискова оценка и сертифициране на храни, които съдържат насекоми или компоненти от насекоми, като се очаква в най-скоро време и домашния щурец (Acheta domesticus ) да получи одобрение.

Ядливите цветя

Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото, но и на емоционално поведение на гостите в заведенията. Използването им в ресторантьорството подобрява потребителския профил на продуктите и акцентира вниманието на потребителите върху многообразието от цветови, ароматични и вкусови характеристики на познати и не толкова разпознаваеми храни. Това пък е заключението на студентката Глория Сакалийска от специалност „Туризъм“ в Стопански факултет на УХТ, чието проучване също бе представено на конференцията. Те могат да участват, като компонент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това с тяхната употреба се повишава разпознаваемостта на ресторанта, което от своя страна влияе върху конкурентноспособността му.