Мобайл лърнинг- хит сред студентите в ПУ

windows_phone_8_launch_8

 

Обучение чрез смартфон или т.нар. мобайл лърнинг е хитът сред студентите физици на Пловдивския университет. Физическият факултет има разработена специална платформа, която се поддържа чрез смартфон. Темите и задачите са специално разработени така, че да отговарят на специалните изисквания за новата образователна технология.

“Това не е алтернатива на учебника, нито заменя лабораторното упражнение, а е нова и модерна форма на обучение, която прилагаме в крак с времето, за да улесним максимално и да сме атрактивни за студентите. Много от тях непрекъснато пътуват, а мобайл лърнинг дава възможност да се работи навсякъде и по всяко време”, обяснява зам.-ректорът по научноизследователската и проектна дейност на ПУ проф. Невена Милена.
Нововъведението се предлага основно на студентите по телекомуникации, които ще стават специалисти именно в тази област и трябва да са майстори. Те получават заданието чрез мобайл, получават го по смартфота си и, когато са готови, го връщат обратно на преподавателя. Като те решават дали да ползват телефон или компютър.

Факултетът е разработил още една нова технология, наречена”добавена реалност”. Това е интернет приложение, което дава възможност за визуализация чрез смартфон или таблет. То е особено атрактивно за учениците от начален курс, които тепърва изучават природни явления и небесни тела.
Става дума за клипчета, свързани с баркод. Добавената реалност, като технология, позволява със смартфон или с таблет, който ученикът сложи над птица или насекомо, например, на екрана да наблюдава реален клип. Вместо картинката от учебника, за 1 минута той гледа клип. В това време учителят може да постави въпроси с какво се храни, как диша и в какви условия живее бръмрабът, например. Що се отнася до уроците от “Слънчева система” в 4 клас, вместо снимки на планетите, когато върху тях и постави смартфона си, те се визуализират.

Експериментът се прилага пробно в две основни училища – “Р. Княгиня” и “В. Петлешков”, където децата реагирали изключително емоционално.
Студентка по ядрена физика пък защитила дипломна работа, правейки визуализация на урок за АЕЦ КОзлодуй в горен курс. Намерила клип в интернет, който се появява с помощта на баркод и телефон на мястото на снимката на входа на електроцентралата и ученикът наблюдава какво представлява реакторът. По същия начин – на урока за атомната бомба.

Това е осъвременяване на учебниците по елегантен начин. Инетеръсът на децата е огромен, това е бъдещето, коментират от факултета.