Унисекс облекла за всички сезони, висша мода и конкурс за млади дизайнери на изложението „ТексТейлър експо“ в панаира

Модели, вдъхновени от идеята за космическата ера и сътворени от неопрен, ПВЦ, отразяващи материи, металически блясък и  ръчно изработени аксесоари ще покажат възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Авангардни тенденции в облеклата ще бъдат показани на модните ревюта в рамките на изложението „ТексТейлър експо“, което ще се проведе от 7 до 9 ноември в Международен панаир Пловдив. То ще даде старт и на конкурс за млади дизайнери, който ще популяризира нови таланти и авторски марки в областта на модата.

Дипломанти на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са направили колекции по темите „Живописни абстракции“, „New denim. Прераждане“ и „Връзки“.

Колекцията SWAP на Анна Манукян от Нов български университет е унисекс. Идеята е да отпаднат рамките за сезон и пол, за да може облеклата да се носят възможно най-дълго и от повече хора, като се споделят между брат и сестра, партньори и приятели. Дрехите лесно се  трансформират  с помощта на  копчета, ципове и въжета, за да бъдат адаптирани към различен тип фигури.

Колекцията „Urban Beat“ на Ивияна Зашева е вдъхновена от музиката и нейното влияние върху начина на обличане. В центъра е ново течение, което идва от Южна Корея, съчетава хип-хоп, рап, поп и става все по-популярно.

Наред с  експерименталните  проекти на двете студентки от Нов български университет, посетителите ще видят и висша мода от България. С провокативна  колекция от бутикови дамски рокли и мъжки костюми, наречена „Лунна светлина“, ще изненада модна къща „Бандерол“. В дамската серия са използвани дантели и орнаменти, френски тюл, естествени пера от марабу, перли и кристали, а мъжката излъчва сила и независимост.

Ще бъде представена и колекцията от артмода на Паулина Цветанова, наложила собствена марка облекла в Берлин. Акцентът е върху изключително  емоционалните концепции  и личността на клиентите.

Дефилетата могат да се видят на 8 ноември от 15.30 до 17 часа в палата 13.

По време на изложението ще се проведе и конкурс за млади дизайнери – ученици, студенти и стилисти на възраст до 35 години. Те ще представят своите идеи в категориите: „Висша мода“, „Прет-а-порте“, „Облекло от органични материали“, „Дизайн на тениска“ и „Дизайн на щампа“.  Победителите ще бъдат обявени в рамките на третото издание на изложението за текстил и мода, което ще се състои през 2020 година.

Предвидени са и уъркшопи с български дизайнери, наложили свои марки в световен мащаб.