19 от най-добрите разработки, сред които на Шерин Джейсън от Шотландия, са събрани в сборник по идея на катедра „Медицинска биология“ на МУ

Студенти от Медицинския университет събраха в книга свои есета, вдъхновени от дисциплините, които изучават. Изданието е първи опит на катедра “Медицинска биология” да представи някои от най-оригиналните студентски творби.

„В свободноизбираемия курс по паразитология нашите студенти показаха знания, въображение, талант и емоция, създавайки интересни и нестандартни есета. В модула по имунология също имаха възможност да проявят творчество. Трябва да мотивираме младите хора да учат, като се забавляват и паралелно с това се усъвършенстват”, обяснява ръководителят на катедрата проф. д-р Виктория Сарафян.

Най-добрите 19 есета са включени в изданието. Илюстрациите са дело на студент първокурсник. Част от тях са на български език, останалите – на английски.

„Писах за паразитите, защото това е тема, която винаги ме е интригувала. Отделих време да гледам видеоклипове, които ми помогнаха при писането”, разказва Шерин Джейсън от Шотландия.

18-годишната студентка казва, че медицината е нейната страст, затова се е посветила на тази хуманна професия. Изненадана е от себе си, че е избрала да завърши образованието си в друга държава”, но вярва, че с упорита работа може да се постигне всичко в живота. Учи се от грешките си и може да се вдигне и да продължи, когато се е провалила.

Огромна роля за избора й изиграл и личният опит от заболяване, с което се сблъскала на 14-годишна възраст. То я накарало да стане по-съпричастна към хората, които са в подобна ситуация.

„Знаейки за качеството на медицинската помощ, предоставяна в развиващите се страни, и за липсата на лечение за много хора, искам да използвам познанията си, за да работя по проблема за равния достъп до здравеопазване”, казва тя.

Работила е като доброволка в хоспис „Сейнт Андрюс“, готова е да влезе и в COVID отделение. Тренира таекуондо, за да поддържа добра физическа форма, изключително важна за всеки лекар. А опитът в танците на Бхаратанатям й помогнал да повиши креативността си, да остане концентрирана и да развие лидерските си умения чрез обучение на по-малки деца.

В бъдеще би искала да работи като психиатър или лекар по спешна медицина. Мечтае да пътува до страни от Третия свят и да използва своите умения и натрупан опит там. А някой ден да отвори и собствена клиника. И цитира Махатма Ганди: „Бъдете промяната, която искате да видите в света“.