Първокурсниците от пилотния випуск „Софтуерно инженерство” завършват семестъра с над 5. Догодина искаме нов випуск, каза кметът Иван Тотев

Семейство Вербицки се премести под тепетата, за да учи висше

 21006_1

Когато завършим, оставаме в Пловдив и се надяваме да се реализираме успешно по специалността си. Това заявиха днес студенти от първия випуск на специалността „Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет, които се срещнаха с кмета на града Иван Тотев, с ректора проф. Запрян Козлуджов и представители на водещи фирми от региона.

18 от студентите са украинци с български произход, едно от момичетата  е от Молдова, а 11 са  българите първокурсници.  Те споделиха, че са очаровани от града, от обучението и от възможността да обитават най-новите общежития.  По думите на 19 годишния Кирил, който идва от Одеса, специалността ще му даде възможност да започне работа веднага след завършването.

Вече имаме много приятели, общуваме с българските студенти от нашата група и те много ни помагат. В разговорите с тях тренираме и езика, добавя Ксения Савченко от Кагул, Молдова.

Ирина от град Николаев в Украйна се е пренесла заедно със съпруга си Николай и 6-годишния им син, заради възможността да учи за инженер в IT сектора. Малкият вече ходи на детска градина и учи български, а Николай учи в Аграрния университет. Семейството е категорично, че иска да се установи постоянно у нас.

„Много трудна специалност, но ние се стараем защото тази професия е много популярна”, единодушни са всички студенти от специалността, създадена с финансовата подкрепа на Община Пловдив в Пловдивския университет.

Кметът Тотев припомни, че това е важен проект за общината, която го инициира, за да  отговари на нуждите на бизнеса.

„Радвам се, че успехът, с който завършват първи семестър, е над 5. Това означава добър подбор. Притесненията ни за езиковите проблеми се оказаха напразни. Надявам се тези млади хора да намерят реализация в нашия град, и тук идва ролята на бизнеса, за да се оправдае инвестицията на общината. За нас програмата трябва да бъде дългосрочна”, заяви кметът. Намеренията са през следващата година да има още един випуск.

„Има различни варианти проектът да бъде продължен. Постановление 103 е една такава възможност. Там можем да приемем без ограничение по всички професионални направления наши сънародници от Украйна и Молдова. Държавата поема издръжката, общежитията и стипендиите. Ако бизнесът поеме държавната такса, студентите няма да се налага да плащат нищо”, уточни проф. Козлуджов.

21006_4

Практиката по специалността и стажът се провеждат в сътрудничество работодателските организации, Българска асоциация на софтуерните компании, „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив” и водещи фирми в Пловдив и страната.