Хор "Евмолпея" изпълни на живо "Ода на радостта" и студентския химн, а оркестърът на музикалното училище изсливи националния химн на церемонията по откриването пред централния корпус на Техническия университет.

Над 400 са първокурсниците в пловдивския филиал

Хор "Евмолпея" изпълни на живо "Ода на радостта" и студентския химн, а оркестърът на музикалното училище изсливи националния химн на церемонията по откриването пред централния корпус на Техническия университет.

Студенти от Техническия университет  ще следят лекции на живо на световни учени от САЩ. През новата учебна година български и американски студенти едновременно чрез видео конферентна връзка ще правят съвместни лабораторни упражнения. Това каза дни преди старта на новата академична година директорът на пловдивския филиал проф. Въльо Николов.

Над 400 са бъдещите инженери от 31 випуск, които ще прекрачат прага на вуза на 25 септември. Те ще бъдат обучавани по 12 специалности, като при най-предпочитаната е „Компютърни системи и технологии“, където конкуренцията е била петима  за място.  Сред новоприетите има и чужденци, повечето от които са от република Гърция. Доскоро най-предпочитаната от тях специалност е „Индустриално инженерство“, защото в нея лекциите и упражненията се водят само на английски език. Чуждестранните от новият випуск са избрали и други специалности, тъй кто са изучавали български език.

През тази академична учебна година особено отчетлива е тенденцията към мотивирано кандидатстване в една, най-много в две или три сродни специалности. Анализът на университетското ръководство показва, че новите студенти са наясно с професионалната си ориентация още от първи курс. И много често продължават в специалност, която са учили преди това в професионални и математически гимназии.  Расте броят на кандидатите, завършили в други университет,и и дори не инженерни специалности, които търсят  по-добри възможности за работа и реализация. Основната част от първокурсниците са от Пловдивска област, както и от съседните области в Южен централен регион.

„Стремежът ни е да повишим качеството на завършващите инженери, за да бъдем ценени от нашите индустриални партньори. И през новата учебна година обогатяваме лабораторната си база с най-съвременни технически средства“, каза проф. Въльо Николов.