За седма поредна година петокурсници и специализанти от Катедрата по детска дентална медицина на МУ-Пловдив правят профилактични прегледи

С торба балони и книжки, вместо с бели престилки и инструменти, пристигнаха в ДГ „Щастливо детство” петокурсници по дентална медицина, за да направят диагностика на зъбите на малчуганите. Вече седем години детското заведение работи успешно с Катедрата по детска дентална медицина на Медицинския университет в Пловдив, откъдето изпращат студенти и специализанти, които извършват профилактични прегледи на хлапетата от всички групи. 80 на сто от възпитаниците на детското заведение са от уязвими групи, а повечето от тях изобщо не са чували за зъболекар, споделят учителите.

За да не ги стресират, студентите се появили с подаръци, така че нито едно от децата не отказало да седне на стола и да отвори уста, камо ли да започне да плаче.

„Спазихме всички правила за дезинфекция. Студентите сменяха маски, ръкавици и калцуни преди прегледа във всяка група”, обясни директорът на градината Евгения Попиванова. Нейна е и инициативата да кани студенти последни курсове и специализанти два пъти годишно, които констатират кое дете какви проблеми има, а след това се пристъпва към лечение, ако е необходимо. За целта е взето съгласието на родителите. Повечето на драго сърце давали разрешение на учителите да водят децата им на място в стоматологичната клиника при констатиран ортодонтски проблем или пък е нужно лечение на кариес.

Тази година в детската градина се озовали трима чуждестранни студенти – двама от Ирак и един от Сирия. Ръководителят им – доц. Марияна Димитрова, ги похвалила, че са сред отличниците, затова изпратила именно тях. И тримата говорели чудесен български, така че не се наложило да ползват преводач при общуването с хлапетата.

„Установиха проблеми при доста от децата, сега предстои да уведомим родители и да вземем решение как продължава лечението. Ако ние не се погрижим, те едва ли ще ги заведат на стоматолог. Миналата година, с помощта на нашите деца, абсолвентите се дипломираха успешно. Дори на едно момиченце му сложиха фотополимерна пломба”, доволна е Попиванова.

Следващата седмица на 6-годишните деца от подготвителна група ще бъдат поставени силанти.