Университетът отбелязва виртуално Деня на славянската писменост с видеоматериал на Филологическия факултет

Докторанти и студенти на ПУ „Паисий Хилендарски” от Италия, Германия, Полша, Сърбия и Чехия отбелязаха Деня на славянската писменост със своите колеги и преподаватели от града под тепетата. Мартина Рицоло, Йонатан Валтер, Йелена Павлович, Михал Янкович и Якуб Микулецки се включиха във виртуалното честване, реализирано от Филологическия факултет, и обогатиха палитрата от поздравления към академичната общност.

„Днес отбелязваме този ден по различен начин, но вярвам, че истинското тържество се случва в сърцето, защото паметта за делото на предците ни окуражава, подарява ни усещането за споделена мисия и смисъл на професионалния ни избор”, обърна се към студенти и преподаватели по повод празника ректорът на университета проф. д-р Румен Младенов. На колегите си той пожела да черпят вдъхновение едни от други, да възвисяват и усъвършенстват възпитаниците си, да пазят любовта към знанието жива.

По своя дългогодишна традиция, досега на 24 май Пловдивският университет винаги е организирал тържествена програма, която завършва с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Св. Паисий Хилендарски срещу Ректората. Заради противоепидемичните мерки, тази година отбелязването на празника се премести онлайн в  изцяло съобразен с новите условия видео поздрав, подготвен от Филологическия факултет.

„Създаването на азбуката е само един, макар и важен, момент от Кирило-Методиевото дело. Огромното му значение се определя от създаването на първия писмен книжовен славянски език – старобългарския, който става трети класически европейски средновековен език, наред с гръцкия и латинския. Както и на славянската книжнина, положила основата на третата за Европа цивилизация”, каза проф. д.ф.н. Христина Тончева, която се върна във времето назад, за да припомни важни факти от живота и делото на светите равноапостоли.

От името на Студентския съвет се включиха Теодора Цонева и Виктория Палигорова с пожелание към колегите си неотменно да следват великата мисия, завещана от предците ни – да обичаме и пазим родния език.

Талантливите изпълнения на учениците Имануел-Ари Капон и Моис Ашер Капон и четвъртокурсниците от специалността „Актьорство за драматичен театър“ – Радостина Велкова и Стефан Мараджиев, допринесоха за празничния дух с рецитал на популярни български стихове.

https://uni-plovdiv.bg/news/news/829/