Аграрният университет обедини честването на Деня на славянската писменост и култура с празника на чуждестранните младежи, избрали да учат във вуза

Студенти от десет държави празнуваха заедно 24 май днес. Моравата пред Ректората на Аграрния университет събра младежи от Русия, Молдова, Украйна, Франция, Йордания, Турция, Гърция, ЮАР, Монголия и България. Постерни разказваха за културно-историческите забележителности на държавите.

Чуждестранните студенти във вуза и тукашните им колеги сътвориха обща трапеза за честването на Деня на славянската писменост и култура. Портретът на Светите братя бе украсен с цветен венец, изплетен от отгледани в оранжерията на вуза цветя. Масите на открито бяха отрупани с традиционни национални специалитети. Украинците подредиха сирники с извара и овче сирене от Одеса, турците – кюнефе, французойка се включи с рататуй и ябълков пай, а четвъртокурсничката от специалност „Лозароградинарство” Мария Петрова бе приготвила мини пататници,  яйца по панагюрски в чаша и русенска баница по рецепта на прабаба си. На българския щанд гостите на събитието можеха да опитат също домашно кисело мляко и сладко от ягоди, боровинки и смокини.

Началото на празника поставиха талантите от ПГ по селско стопанство в Куклен, които представиха тракийски фолклорни композиции. Четирима южноафриканци демонстрираха традиционните си танци.

За втора поредна година тържеството мина под мотото „Букет от националности”. Чуждите участници са редовни студенти и младежи, дошли на обмен по програма „Еразъм+”.

За чужденците във вуза има клуб по български език и култура. Напредват толкова бързо, че скоро започват да пишат във Фейсбук на кирилица: „Здравейте, как сте, много ви благодарим”, похвали ги Емилия Койчева – ръководител на Департамента по чуждоезиково обучение.