Еразъм проект с участието на студенти от 6 европейски университета запознава младите хора с регионалните традиции при производството на храна

Откъде идва храната, която консумираме, и има ли бъдеще за традиционните продукти  при нарастващата глобализация на пазара на храни. На тези и други въпроси, свързани с реализирането на регионалната продукция, ще търсят отговорят 24 студенти от 6 европейски университета.

Варшавски университет за природни науки, Полша; Аграрен университет – Пловдив, Университет по гастрономия – Поленцо, Италия; Висш институт по селско стопанство Роне Алпи – Лион, Франция; Специализирано висше учебно заведение Мюнстер, Германия;  Университет Орадеа, Румъния ще вземат участие в обучителната програма по проект GOODFOOD, финансиран от програма „Eразъм+“.

„Уводният модул за електронно обучение на студентите, който ще се осъществи през месеците май и юни тази година, включва интерактивни дискусионни форуми и представяне на примери за местни хранителни продукти и реализирането на продукцията до потребителя“, пояснява ръководителят на проекта от страна на Аграрния университет проф. д-р Иван Манолов.

Лятното обучение  ще се проведе в периода 18-25 юли 2021 г в Мюнстер. Предвидени са екскурзии, семинари и лекции, чрез които участниците да добият интердисциплинарни знания по широк спектър от теми в областта на устойчивите хранителни системи, регионална и традиционна храна, хранителен суверенитет, локални хранителните вериги, биологична храна и земеделие, хранителни общности. По време на курса студентите ще трябва да представят примери за местни хранителни продукти от техните родни места.

През 2022 г. дейностите по проекта ще се повторят, а лятното обучение ще се проведе в китното селце Поленцо, разположено в околностите на Торино, Италия. Организираните образователни дейности ще предоставят възможности за обмяна на опит между партньорите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.