Еразъм проект с участието на студенти от 6 европейски университета запознава младите хора с регионалните традиции при производството на храна

Откъде идва храната, която консумираме, и има ли бъдеще за традиционните продукти  при нарастващата глобализация на пазара на храни. На тези и други въпроси, свързани с реализирането на регионалната продукция, ще търсят отговорят 24 студенти от 6 европейски университета.

Варшавски университет за природни науки, Полша; Аграрен университет – Пловдив, Университет по гастрономия – Поленцо, Италия; Висш институт по селско стопанство Роне Алпи – Лион, Франция; Специализирано висше учебно заведение Мюнстер, Германия;  Университет Орадеа, Румъния ще вземат участие в обучителната програма по проект GOODFOOD, финансиран от програма „Eразъм+“.

„Уводният модул за електронно обучение на студентите, който ще се осъществи през месеците май и юни тази година, включва интерактивни дискусионни форуми и представяне на примери за местни хранителни продукти и реализирането на продукцията до потребителя“, пояснява ръководителят на проекта от страна на Аграрния университет проф. д-р Иван Манолов.

Лятното обучение  ще се проведе в периода 18-25 юли 2021 г в Мюнстер. Предвидени са екскурзии, семинари и лекции, чрез които участниците да добият интердисциплинарни знания по широк спектър от теми в областта на устойчивите хранителни системи, регионална и традиционна храна, хранителен суверенитет, локални хранителните вериги, биологична храна и земеделие, хранителни общности. По време на курса студентите ще трябва да представят примери за местни хранителни продукти от техните родни места.

През 2022 г. дейностите по проекта ще се повторят, а лятното обучение ще се проведе в китното селце Поленцо, разположено в околностите на Торино, Италия. Организираните образователни дейности ще предоставят възможности за обмяна на опит между партньорите.